Inte galen, utan rationell. Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA dömer inte ut Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på samma sätt som toppolitiker i USA brukar göra. Arkivbild.
Inte galen, utan rationell. Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA dömer inte ut Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på samma sätt som toppolitiker i USA brukar göra. Arkivbild.

CIA: Kim Jong-Un är "mycket rationell"

Amerikanska politiker, inklusive president Donald Trump, är snabba att avfärda Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som "galen". Men underrättelsetjänsten CIA anser att nordkoreanen är "mycket rationell".

ANNONS
|

- Bortom allt skrävlande larm är Kim Jong-Un en rationell aktör, säger Yong Suk Lee på CIA:s Nordkorea-centrum.

- Vi har en tendens i det här landet att underskatta hans konservatism.

Ordkriget mellan USA och Nordkorea har väckt oro för att spänningarna mellan länderna kan urarta i en konflikt där till och med kärnvapen kan användas.

ANNONS

Men de häftiga och stridslystna reaktionerna från Kim Jong-Un ska inte tolkas som att han kommer att agera irrationellt med sin kapacitet att skicka iväg kärnvapenladdade robotar mot USA, enligt Yong Suk Lee:

- Han vill regera länge och dö i sin egen säng.

- Att vakna upp och besluta sig för att atombomba Los Angeles ligger inte i hans intresse för att överleva.

Yong Suk Lee poängterar att Nordkorea länge har varit omgivet av mäktigare länder och det har gjort att landet befunnit sig på defensiven – vilket de nordkoreanska ledarna ständigt gör en stor affär av.

- Nordkorea är en politisk organism som blomstrar med konfrontation, konstaterar Nordkoreaexperten från CIA.

ANNONS
TT-AFP
Fakta: Kim Jong-Un

Född den 8 januari 1982, 1983 eller 1984 blev Kim Jong-Un 2011 en av världens yngsta ledare för ett land. Han tog då över ledarskapet i världens mest slutna stat efter fadern och diktatorn Kim Jong-Il, som officiellt föddes 40 år tidigare. Kim Jong-Uns farfar Kim Il Sung, som fortfarande formellt är president i Nordkorea, föddes enligt statsmytologin 70 år tidigare.

Den japanskfödda koreanska dansaren Ko Yong-Hi – faderns tredje fru – som tros ha avlidit i bröstcancer 2004 antas ha varit Kims Jong-Uns mor.

Som ung studerade Kim i en schweizisk privatskola och därefter i militärakademien i Pyongyang. Det var aldrig känt för skolpersonalen i Schweiz eller eleverna att Kim tillhörde den styrande familjen i Nordkorea. Klasskamrater har beskrivit honom som tillbakadragen, intresserad av skidåkning och en beundrare av actionhjälten Jean-Claude Van Damme.

Inte mycket är känt om Kims närmaste familj. Men 2013, avslöjades att Kim hade en dotter: Kim Ju-Ae.

Då hade landets första dam, Ri Sol-Ju, bara varit känd för allmänheten i ett år. I slutet av augusti 2017 rapporterade den sydkoreanska underrättelsetjänsten att paret fått sitt tredje barn.

Kim Jong-Un har tagit full kontroll över statsapparaten – förra året utsåg han sig själv till ordförande i den nyinstiftade Högsta styrelsekommittén. Han har också drivit faderns konfrontativa hållning gentemot omvärlden till sin spets, med återkommande kärnvapen- och robottest.

ANNONS