Utrikesminister Margot Wallström oroas över nationalism och nya gränser.
Utrikesminister Margot Wallström oroas över nationalism och nya gränser.

Brett internationellt stöd för regeringen i Madrid

Något stöd från omvärlden får inte den katalanska självständighetsdeklarationen. Tvärtom är det regeringen i Madrid som backas upp och utrikesminister Margot Wallström oroas över nationalism och nya gränser.

ANNONS
|

- Vi menar att det fortfarande är en sak för Spanien och man måste fortfarande se till att man får en politisk dialog inom den spanska konstitutionens ram, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT efter beskedet på fredagseftermiddagen från Barcelona att Kataloniens parlament röstat igenom självständighet för regionen

- Även om det väcker starka känslor så måste man visa återhållsamhet. Man måste undvika våld och det är allt vi kan begära.

ANNONS

TT: Är du orolig för att det här kan leda till våldsamheter?

- Jag tror alla följer det här med spänt intresse och kan bara vädja till parterna att sansa sig och besinna sig, säger hon och betonar att om det är något som inte behövs i världen nu så är det mer nationalism och nya gränser.

Fullt stöd från Macron

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk var en av dem som var snabbast ute och kommenterade beskedet och han slog i en tweet fast att "För EU har ingenting förändrats. Spanien förblir vår enda samtalspartner. Jag hoppas den spanska regeringen använder argumentens makt och inte makten som argument".

Den linjen håller även USA. I ett uttalande från utrikesdepartementet meddelas det att "USA betraktar Katalonien som en integrerad del av Spanien" samt att man stöder Madrids åtgärder för at hålla Spanien "starkt och enat".

- USA har en stor vänskap och ett bestående partnerskap med vår Nato-allierade Spanien, säger utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert.

ANNONS

Nato å sin sida konstaterar i en kommentar att frågan om Katalonien är en inrikesfråga som hanteras av Spanien.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att den spanske premiärministern Mariano Rajoy har hans "fulla stöd" när denne upprätthåller lagen i Katalonien.

Stöd från Skottland

- Jag har en partner i Spanien och det är premiärminister Rajoy, säger Macron till journalister i Franska Guyana där han nu befinner sig.

Den brittiska regeringen låter meddela att man inte erkänner och kommer inte att erkänna den katalanska självständigheten.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uttrycker i sin kommentar oro för "fler sprickor" i EU till följd av den katalanska krisen.

- EU behöver inte mer sprickor, inte mer delningar.

Däremot får de katalanska separatisterna stöd av de skotska dito.

"Vi förstår och respekterar den katalanska regeringens ställningstagande", meddelar den skotska regionala regeringens talesperson i utrikesfrågor Fiona Hyslop.

ANNONS
TT-AFP-Reuters
ANNONS