Björn Lund: Skalven kan fortsätta i flera månader

Efterskalven i Turkiet kan fortsätta i flera månader vilket kan innebära förödande konsekvenser under den kommande tiden, enligt seismologen Björn Lund.
– Även under nästa år kommer det vara förhöjd seismisk aktivitet, säger han.

ANNONS
LocationTurkiet|
|

Under måndagen drabbade två förödande jordskalv Turkiet och Syrien. Dödssiffran har stigit timme för timme sedan gårdagen och den senaste siffran är att 5 000 personer bekräftats ha omkommit. Enligt Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Uppsala Universitet, kan efterskalven fortsätta under lång tid framöver.

– När det är så här stora jordskalv så håller efterskalven i sig. Det kommer ta många månader och även under nästa år kommer det vara förhöjd seismisk aktivitet, säger han.

Det låter som att det kan bli ganska förödande framöver?

– Ja. Bara under det senaste dygnet har vi sett efterskalv med magnitud på fem. Det kan komma att bli ett och annat skalv, som kanske inte hade gett så stor skada enskilt, men som får stor skada för byggnader som redan är skakade. Det kanske räcker med att de står och skakar lite för att de ska falla.

ANNONS

– Det är det som gör de så obehagliga. När räddningsstyrkor arbetar i bostadshus som redan är skadade kan de kollapsa i samband med efterskalv.

Särskilt utsatt plats

Det första jordskalvet orsakade en 150 kilometer lång spricka och det har i sin tur lett till spänningar nere i jordskorpan. Trycket som uppstår skapar fler efterskalv för att jordskorpan behöver röra sig och återställa balansen.

Turkiet är dessutom en särskilt utsatt plats när det kommer till jordskalv och drabbas återkommande av skalv med allvarliga följder. Landet utgör en helt egen ovanligt liten tektonisk platta, som ligger inklämd mellan flera olika tektoniska plattor, vid norr, öster och väster.

– Men det som sticker ut den här gången är att skalven är så oerhört stora. Det är ovanligt att man får så pass stora jordskalv på land men Turkiet är väldigt drabbat och man har haft jordbävningar förr.

– Magnituden 7 är inget ovanligt, det är inget konstigt, men att ha flera stora på så kort tid är ovanligt.

Stadsplaneringen viktig

En fråga som är ständigt aktuell i en så pass drabbad region som Turkiet är stadsplanering och byggregler. Att platsen är så pass utsatt ställer mycket hårdare krav än på andra ställen.

ANNONS

– Bara nu på bilder har jag sett byggnader som ser ganska moderna ut och sedan är det en som har kollapsat. Vad beror det på? Kan det vara så att en byggherre inte har följt byggnormerna?

Så hur framtida stadsplaneringen går till kommer att bli viktig i återuppbyggnaden av här områdena?

– Absolut. I de här områdena kommer det nya jordskalv igen, man måste bygga för framtiden på det sättet.

ANNONS