Biden: Sverige och Finland har USA:s fulla uppbackning

Statsminister Magdalena Andersson befinner sig i Washington där hon tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö träffar Joe Biden. Under en presskonferens uttryckte den amerikanske presidenten ett starkt stöd till ländernas beslut om att ansöka om Natomedlemskap.
– Sverige och Finland har USA:s fulla uppbackning, säger Biden.

ANNONS
|

Efter att Sverige skickat in sin Natoansökan är det bråda dagar för statsminister Magdalena Andersson.

Under onsdagen landade statsministern i den amerikanska huvudstaden tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö för att under torsdagen möta president Biden.

”Mötet är en viktig säkerhetspolitisk signal till vår omvärld”, skrev Andersson på Instagram in för mötet.

På agendan har diskussioner funnits om Sverige och Finlands ansökningar, Rysslands aggression mot Ukraina och hur kriget förändrat det europeiska säkerhetsläget. Även Turkiets besked om att man tänker stoppa ländernas ansökningar har diskuterats.

Finlands president Sauli Niinistö, USA:s president Joe Biden och statsminister Magdalena Andersson utanför Vita Huset i Washington D.C. Statsministern är där för att träffa USA:s president Joe Biden tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö.
Finlands president Sauli Niinistö, USA:s president Joe Biden och statsminister Magdalena Andersson utanför Vita Huset i Washington D.C. Statsministern är där för att träffa USA:s president Joe Biden tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö. Bild: Pontus Lundahl/TT

Joe Biden har tidigare uttalat sig om att han tror att de invändningar Turkiet haft kommer att ”redas ut”.

ANNONS

Under en gemensam presskonferens i Vita Husets trädgård betonade Biden ännu en gång de starka banden mellan USA, Sverige och Finland.

– Sverige och Finland har USA:s fulla uppbackning, sa Biden som beskrev länderna som starka demokratier, med en stark ekonomi och starkt försvar som redan övar militärt med Nato och tjänstgjort sida vid sida med Natotpersonal i Kosovo, Afghanistan och Irak.

Den amerikanske presidenten sa också att Nato fortsatt är en allians som är ”mer relevant än någonsin”. Biden betonade också en attack mot ett Natoland kommer att besvaras enligt organisationens artikel 5, vilket innebär att en attack mot ett medlemsland är att betrakta som en attack mot hela alliansen.

Enligt Biden kommer Sverige och Finlands framtida medlemskap att stärka Nato i norra Europa. Enligt Biden ska han nu skicka underlag till den amerikanska kongressen så att ansökningarna kan godkännas så snabbt som möjligt.

– Det här är viktig dag, en mycket bra dag, inledde han sitt tal.

Biden tryckte också på att ett starkt Nato är av stor betydelse för USA:s säkerhet. Presidenten betonade att den enda gång artikel 5 konkretiserats var efter den 11 september 2001 då USA blev attackerat.

Andersson: ”Sverige kommer att bidra”

Joe Biden sa också på att nya medlemsländer i Nato inte är ett hot för något annat land då alliansen bildades i försvarssyfte.

ANNONS

Magdalena Andersson tackade i sin tur Joe Biden för USA:s stöd, och även för hur landet stöttat Ukraina efter den ryska invasionen. Statsministern betonade precis som den amerikanske presidenten de starka banden mellan länderna som sträcker sig bak till 1638 då de första svenskarna emigrerade till Amerika.

– Fred och stabilitet i vår del av världen är ett gemensamt mål för oss, er och resten av Europa. Sverige är berett att ta sitt ansvar som en allierad i Nato, sa Andersson.

Både Andersson och den finske presidenten Sauli Niinistö uppgav också att länderna nu för samtal om ansökningsprocessen med samtliga Nato-länder – inklusive Turkiet.

Magdalena Andersson lovade också att Sverige ”så snart det är möjligt” kommer bidra till Natos försvar genom att lägga två procent av BNP på försvaret.

Andersson sa också att hon under sin resa i USA även kommer att träffa företrädare för både Republikanerna och Demokraterna.

– Vi uppskattar verkligen det starka stöd som har uttryckts från båda partierna.

Den svenska statsministern tog också upp att Sverige inte bara kommer att bidra rent militärt, utan också ekonomiskt och med modern och miljövänlig teknik genom svenska företag.

Andersson konstaterade också att beslutet att vilja gå med i Nato har ett starkt stöd i den svenska riksdagen och att det i mörka tider som påminner om de värsta i Europas historia ”är bäst att vara tillsammans med goda vänner”. Att Sverige efter 200 år av alliansfrihet ansöker om Natomedlemskap kallade hon historiskt.

ANNONS

Niinistö: ”Finlands försvarsvilja bland de starkaste i världen”

Sauli Niinistö sa i sin tur att Finland är redo att bli en stark Natomedlem.

– Finska folkets vilja att försvara sitt land är en av de starkaste i hela världen. Vi är redo att bidra till säkerheten för hela alliansen.

Niinistö sa också att han förväntade sig samma inställning från alla medlemsländer och att USA: stöd för Finland och Sverige är ett viktigt exempel för övriga Natoländer.

Den finska presidenten sa också att hans land är berett att diskutera alla invändningar som Turkiet har uttryckt och betonade att Finland fördömer terrorism i alla dess former.

Tidigare i veckan reste även försvarsminister Peter Hultqvist till USA för att möta sin amerikanske motsvarighet Lloyd Austin.

Enligt Hultqvist kommer USA att öka sin närvaro i Östersjön under den tid som Sverige och Finlands ansökningar behandlas.

President Joe Biden anlände tidigare under dagen till Vita huset där han tar emot Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinisto.
President Joe Biden anlände tidigare under dagen till Vita huset där han tar emot Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinisto. Bild: Andrew Harnik

Magdalena Andersson har tidigare uppmanat svenskar till vaksamhet under perioden som bedöms som mest riskfylld i form av ryska aggressioner. Sverige och Finland har inte har några konkreta säkerhetsgarantier från Natoländerna innan ett medlemskap har godkänts.

Sådana garantier har samtidigt utlovats från Storbritannien efter ett möte mellan Magdalena Andersson och den brittiske premiärministern Boris Johnson i Harpsund förra veckan.

LÄS MER:Peter Hultqvist åker till USA – vill snabba på intåget i Nato

LÄS MER:Stoltenbergs mål: En lösning på några veckor

LÄS MER:Kroatiens president: Nej till Sverige i Nato

LÄS MER:Finskt-brittiskt säkerhetsavtal i hamn

LÄS MER:"Vi kommer att ge Sverige vad som behövs"

ANNONS