Biden efter vapenvilan: Genuin möjlighet att nå framsteg

Klockan 01 svensk tid trädde eldupphöret i kraft mellan Israel och Hamas, efter mer än en vecka av raket- och flygattacker där fler än 200 personer dödats. USA:s president Joe Biden kallar överenskommelsen för en genuin möjlighet.

ANNONS
|

Efter en elva dagar lång offensiv vid Gazaremsan röstade Israels säkerhetsråd på torsdagseftermiddagen för en vapenvila. Beslutet fattades efter att USA satt press på premiärminister Benjamin Netanyahu om att få ett stopp på offensiven.

Islamistiska Hamas, som styr i Gazaremsan, och den militanta extremiströrelsen Islamiska Jihad bekräftade kort därefter att de stridande sidorna enats om eldupphör.

LÄS MER:Det är som vilken kolonial erövring som helst

Bara timmar senare var eldupphöret ett faktum.

Båda sidorna varnade dock för att den andra sidan behöver hålla sin del av avtalet för att uppgörelsen ska hålla. Ezzat El-Reshiq, talesperson för Hamas politiska gren, säger till Reuters att man kommer att behålla fingret på avtryckaren.

ANNONS

– Det är sant att kampen tar slut i dag men Nethanyahu och hela världen bör veta att vi kommer att fortsätta att låta den här motståndsrörelsens kapacitet växa.

Nära 250 döda i konflikten

Enligt Hamas hälsodepartement uppgår antalet döda till 232 personer sedan Israels bombräder började. 65 av offren är barn, enligt samma uppgifter från Hamas. 1 900 ska ha skadats i attackerna.

Israeliska myndigheter uppger att 12 personer har dödats av de raketer som avfyrats mot Israel från palestinska områden, rapporterar AFP.

Förhandlingarna mellan parterna har pågått kontinuerligt, och Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi uppges ha haft en ledande roll, tillsammans med USA:s president Joe Biden, enligt Vita huset.

LÄS MER:Hundratals demonstrerade i Göteborg

Joe Biden välkomnar eldupphöret mellan Israel och Hamas, som trädde i kraft efter elva dagar av våldsamheter.

– Jag tror att vi har en genuin möjlighet att nå framsteg och jag kommer att arbeta för det, säger han i ett tal från Vita huset.

Biden har tidigare fått kritik från medlemmar ur det egna Demokratiska partiet för att inte pressa Israel mer.

USA ska bidra med humanitärt stöd

Själv säger presidenten att han pratat sex gånger med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, och även pratat med palestiniernas president Mahmoud Abbas liksom Egyptens al-Sisi.

Samtalet mellan al-Sisi och Biden på torsdagen var det första mellan de två ledarna sedan Biden tillträdde tidigare i år.

ANNONS

Biden lovar att USA tillsammans med FN och andra internationella organ snabbt förse människorna på Gazaremsan med humanitärt stöd och att driva på för ett internationellt stöd för återuppbyggnad.

USA:s utrikesminister Antony Blinken väntas resa till Mellanöstern de kommande dagarna för att träffa israeliska, palestinska och regionala motsvarigheter, uppger USA:s utrikesdepartement.

Egyptens al-Sisi tackar Biden för hans roll i att få igenom "det egyptiska initiativet till eldupphör i Gaza". Egyptiska representanter väntas resa till Israel och de palestinska områdena de kommande dagarna för att följa upp eldupphöret, enligt Hamas.

ANNONS