Amerikanskt militärflyg har kraschat i Norge

Fyra amerikanska marinkårssoldater omkom efter att ett militärflygplan kraschade under en Natoövning i Norge under fredagskvällen, uppger den norska polisen.
– Det är med stor sorg vi har fått beskedet att fyra amerikanska soldater dog i en flygolycka i natt, skriver statsminister Jonas Gahr Støre på Twitter.

ANNONS

Fyra personer hade enligt VG varit ute på ett träningsuppdrag i ett amerikanskt militärflygplan, av modellen V-22 Osprey. Men det landade inte vid 18-tiden som planerat. Senare anmäldes planet saknat i området kring Bodø i norra Norge.

Flygplanet ingick i Nato-övningen Cold Response som just nu pågår i Norge, bekräftar försvaret för NRK. Nato och ett antal partnerländer, däribland Sverige, deltar i övningen som pågår mellan den 14 mars och 1 april.

Under lördagsmorgonen meddelar den norska polisen att samtliga fyra marinkårssoldater ombord omkom i kraschen i Beiarns kommun, enligt ett pressmeddelande, rapporterar VG och andra norska medier.

ANNONS

– Det är tyvärr bekräftat att alla fyra som fanns ombord på planet har omkommit. Såvitt polisen känner till är alla fyra av amerikansk nationalitet, säger insatsledare Ivar Bo Nilsson i Nordlands polisdistrikt, enligt NRK.

Beskedet om de fyra soldaternas död är djupt sorgligt, skriver den norska socialdemokratiske statsministern Jonas Gahr Støre på Twitter.

– Det är med stor sorg vi har fått beskedet att fyra amerikanska soldater dog i en flygolycka i natt. Soldaterna deltog i Natoövningen Cold Response. Våra djupaste sympatier går till soldaternas familjer, anhöriga och medsoldater i deras förband.

Kraschplats har identifierats

Helikopter deltog i sökandet efter flygplanet, och plockade enligt NRK upp en nödsignal klockan 21.17. Man såg då också fynd på marken i kommunen Beiarn, uppger Hovedredningssentralen som ansvarar för räddningstjänsten i Norge.

Först vid klockan 01.30 mot natten till lördag lyckades den norska räddningsinsatsen tas sig fram till olycksplatsen och fortsätter nu utreda flygkraschen, enligt pressmeddelandet från norska polisen.

Svåra väderförhållanden i området

Det uppges ha varit svåra väderförhållanden i området. Vid 23.30 meddelar polisen för norska medier att räddningsarbetet omfattar snöskotrar och sökpatruller till fots.

Sökinsatsen försvårades av svåra väderförhållanden i området och både snöskotrar och sökpatruller till fots sattes in.

Helikoptern som deltog i sökandet har fått dra sig tillbaka på grund av de starka vindarna.

ANNONS

Olycksdrabbad modell

V-22 Osprey-plan tillverkas av Bell och Boieng, och har varit involverade i flera olyckor sedan de togs i bruk av det amerikanska försvaret 2007. Varningssignalerna fanns redan under testfasen på 1990-talet, med fyra dödsolyckor där sammanlagt 30 personer dog.

Sedan 2008 har Osprey-plan varit inblandade i 28 allvarliga olyckor. 16 personer har mist livet sedan 2010.

ANNONS