I fallet Roe v. Wade fastslog domstolen att rätten till abort, fram tills dess att fostret kan leva utanför kroppen, är grundlagsskyddad i landet.
I fallet Roe v. Wade fastslog domstolen att rätten till abort, fram tills dess att fostret kan leva utanför kroppen, är grundlagsskyddad i landet. Bild: Rich Pedroncelli

Aborträtten utmanas i USA:s högsta domstol

Under onsdagen inleds en historisk debatt i USA:s högsta domstol kring det prejudikat som fastslogs 1973, det så kallade Roe v. Wade, för att skydda aborträttigheten i landet. Om domstolen väljer köra över Roe v. Wade kan ett dussintal stater i landet aktivera så kallade ”trigger laws” som skulle göra abort olagligt.

ANNONS

Under onsdagen inleds en debatt i USA:s högsta domstol som kan komma att ändra det lagstiftande prejudikatet som fastslogs av domstolen för nästan 50 år sedan i fallet Roe v. Wade.

I fallet Roe v. Wade fastslog domstolen att rätten till abort, fram tills dess att fostret kan leva utanför kroppen, är grundlagsskyddad i landet.

Flera delstater har de senaste året infört mer restriktiva abortlagar och vill att domstolen ska ompröva 1973 års prejudikat. Bland annat lyckades Texas nyligen komma runt lagstiftningen genom att straffa den som hjälper till att utföra aborten istället för den som är gravid.

ANNONS

LÄS MER:HD signalerar vändning om Texas abortlag

Flera delstater i landet har man redan så kallade trigger laws som väntar på att kunna aktiveras om Roe v. Wade faller. Enligt tidningen Insider är det i dagsläget 12 delstater som har ”trigger laws”, som i princip skulle förbjuda all abort om Roe v. Wade faller.

Konservativa domare kan förändra aborträtten

Lagen som nu ska granskas av högsta domstolen klubbades igenom i Mississippi 2018 och förbjuder näst intill all abort efter vecka 15. Den går i dagsläget emot prejudikatet då man brukar räkna med att ett foster inte kan leva utanför livmodern innan vecka 24, skriver tidningen The New York Times.

I Sverige råder fri abort fram till vecka 18. Efter vecka 18 kan socialstyrelsen ge tillstånd till abort om fostret inte kan överleva utanför den gravidas kropp, vilket man i Sverige räknar med att fostret kan från vecka 22.

Mississippi-lagen, som fått avslag i lägre instanser i enlighet med prejudikatet från 1973, överklagades till högsta domstolen som i maj i år valde att ta upp fallet.

Enligt The New York Times finns det stor chans att prejudikatet kan bli åsidosatt. Domarna i USA:s högsta domstol är politiskt tillsatta och består i dagsläget av tre demokrater och sex republikaner.

Under valrörelsen 2016 lovade Donald Trump att tillsätta domare som var villiga att riva upp aborträtten och han lyckades under sin presidentperiod nominera och få igenom tre konservativa domare.

ANNONS

LÄS MER:Trump kan vrida Högsta domstolen i en konservativ riktning

LÄS MER:Kommer "nya" HD riva upp aborträtten i USA?

Här är delstaterna där abort kan bli olagligt om Roe v. Wade körs över

• Mississippi

• Texas

• Idaho

• Arkansas

• Kentucky

• Louisiana

• Missouri

• North Dakota

• Oklahoma

• South Dakota

• Tennessee

• Utah

Källa: Insider

ANNONS