Experter runt om i världen menar att det inte går särskilt bra för de ryska soldaterna. Många uppges dö i strider och de nya soldaterna som kallats in ska vara dåligt tränade och utrustade. Bilden visar ryska soldater som avfyrar artilleri.
Experter runt om i världen menar att det inte går särskilt bra för de ryska soldaterna. Många uppges dö i strider och de nya soldaterna som kallats in ska vara dåligt tränade och utrustade. Bilden visar ryska soldater som avfyrar artilleri. Bild: AP

500 ryska soldater uppges dö varje dag: ”Vad man kallar en köttkvarn på militärspråk”

Den danske senioranalytikern Jacob Kaarsbo uppger att det varje dag dör runt 500 ryska soldater i Ukraina.
– Dessvärre är detta vad man på militärspråk kallar en köttkvarn, säger Jacob Kaarsbo.

ANNONS
|

Flera experter har uttryckt en viss förvåning över att det går så pass bra för de ukrainska styrkorna som det gör, däribland Jacob Kaarsbo, dansk senioranalytiker på Tænketanken Europa och tidigare chefsanalytiker vid danska försvarets underrättelsetjänst.

I en intervju med danska TV2 uttrycker han förvåning över att de ryska styrkorna inte lyckades försvara staden Lyman, som Ukraina återtog i helgen, något som Aftonbladet tidigare rapporterat.

– De blev omringade, men det gick väldigt långsamt, och ryssarna led stora förluster på vägen. Det är väldigt anmärkningsvärt att de inte hade ett motdrag och att de satte så mycket på spel för att behålla just den här staden, säger Jacob Kaarsbo.

ANNONS

Han tror inte att nya ryska trupper kommer kunna förändra situationen. Enligt Kaarsbo har mer än 500 ryska soldater dött varje dag den senaste veckan, på grund av att de varit så pass undermåligt tränade och dåligt utrustade.

– Det är tyvärr vad man kallar köttkvarn på militärspråk, säger han.

– Ryssarna har inte den kapacitet som behövs. De saknar stridsvagnar, pansarbilar och har mycket sårbara försörjningslinjer, som ukrainarna gradvis har kunnat attackera allt hårdare.

Kaarsbo menar att ryssarna är slutkörda, saknar materiel och att de inte kommer kunna göra mycket för att ändra situationen. Särskilt inte eftersom ukrainarna samtidigt har fått stora mängder modern militärmateriel från EU- och Nato-länder som de använder sig av på ett strategiskt sätt.

– Ukrainarna har momentum, och det ser inte ut som att ryssarna kan stoppa det, säger Kaarsbo.

”Slutar som kanonmat”

Kristian Lindhardt, major och militärforskare vid Norges Försvarshögskola, håller med om bedömningen om att något behöver förändras för att de ryska soldaterna ska kunna ändra på situationen.

– Lägger de bara in dem i mängder hit eller dit så slutar de bara som kanonmat, säger Kristian Lindhardt.

Till ABC News säger den pensionerade amerikanske generalen David Petraeus att det är ett svaghetstecken att ryssarna tappar mark Han menar att den ryske presidenten Vladimir Putin numera står inför en situation som är ”irreparabel”.

ANNONS

– Hur mycket han än mobiliserar på ett fullständigt kaotiskt sätt, och hur mycket han än annekterar och gör dolda kärnvapenhot, kan han inte ta sig ur den här situationen. Han tillkännagav annekteringen, men har redan förlorat en mycket avgörande stad där, som borde ha varit ett viktigt försörjningsfält, säger David Petraeus.

– Någon gång måste man erkänna det och inleda någon form av förhandlingar, som president Zelenskyj har sagt, det kommer att bli det slutgiltiga slutet.

ANNONS