Var fjärde bankkontor borta sedan 2000

De anställda på de svenska storbankerna har blivit färre de senaste åren. Och nu ska 6 000 anställda bort från Nordea. Samtidigt har antalet fysiska bankkontor minskat med en fjärdedel, vilket slår mot nyanlända och äldre.

ANNONS
|

- Det är ofta de äldre som hör av sig till oss och är missnöjda. Det kan vara att bankomaten på torget där man bor har försvunnit och man hänvisas till en stad dit man kanske inte har möjlighet att ta sig. Samtidigt kanske man inte kan ta till sig den nya tekniken, säger Kicki Westerståhl, chef för Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Problem för många

Men det handlar inte bara om äldre som upplever problem när kontoren blir färre och kontanter bli mer otillgängliga när uttagsställen försvinner. Även nyanlända och asylsökanden i Sverige, som inte har tillgång till betalningssystemen på samma sätt som den som är etablerad i samhället, kan få svårigheter.

ANNONS

Men det finns också en annan problematik.

- Med den fria rörligheten inom EU kommer de som ska arbeta kortare eller längre tid, det kan vara professorer, studenter eller andra. De vill komma in i betalningssystemet men det kan vara svårt, eller ta tid, och då hamnar de i kontanter. Det i sin tur kan vara svårt att få tag på när servicen dragits ned, säger Westerståhl.

Sedan millennieskiftet har antalet bankkontor totalt i Sverige gått från 2027 till 1514, det vill säga en minskning med runt 25 procent.

Under samma tid har antalet anställda i storbankernas svenska verksamheter minskat med totalt 3749 tjänster, en nedgång med 11 procent. Swedbank har dragit ned antalet anställda med 25 procent och SEB har minskat med 12 procent. Nordea och Handelsbanken har båda ökat antalet anställda med 1 procent.

På torsdagen meddelade Nordea att man ska minska antalet anställda och konsulter med 6000 anställda på 3–4 år.

- Det man ska tänka på speciellt när det gäller SEB och Swedbank är att samtidigt som man har dragit ned i Baltikum på grund av att den baltiska rörelsen har minskat, så har man även flyttat personal från Sverige till Baltikum, säger Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas.

ANNONS

Drivs av digitalisering

När det gäller minskningen av antalet bankontor drivs det huvudsakligen av digitaliseringen i samhället. Men det finns också fördelar för kunderna.

- Definitivt, alla är glada över att slippa stå i kö på ett bankkontor om man kan sköta allt på mobilen istället, säger Håkansson.

Det är också något som noterats på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

- I grova drag är vår erfarenhet att människor snabbt anpassar sig till ny teknik och ändrar sina beteenden. Man börjar använda exempelvis internetbank och kort och anpassar sig till det nya utbudet av tjänster och upplever det som något positivt, säger Westerståhl.

TT
Fakta: Antalet anställda i storbankerna i Sverige

I koncernen 2000 I koncernen 2016 I Sverige 2000 I Sverige 2016

Nordea: 32218 30873 7196 7276

Swedbank: 15015 15232 10857 8143

SEB: 20368 16260 9379 8222

Handelsbanken: 8574 11759 7004 7046

Källa: Finansförbundet/Bankernas årsredovisningar

ANNONS