Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En pojke är på väg till sitt hem i Chipinge, omkring 30 mil sydöst om Harare. Arkivbild.

Vanskött ekonomi efter 37 år med Mugabe

Det är ett ekonomiskt vanskött Zimbabwe president Robert Mugabe nu ser ut att tappa greppet om efter 37 år vid makten. Landet präglas av kontantbrist och dubbla underskott, både i statskassan och i utrikeshandeln.

Zimbabwes statsfinansiella obalanser är ohållbara, slog Internatonella valutafonden (IMF) fast i en rapport om landets ekonomi i somras.

Bland annat pekar IMF på akut kassabrist för staten och ohållbara lönekostnader inom den offentliga sektorn, som tränger ut nödvändiga investeringar i infrastruktur och välfärdsprogram.

Pengarna försvinner ur landet

Zimbabwe slutade att ge ut egna dollar 2009, efter en våg av hyperinflation som kulminerade för snart tio år sedan. Landets invånare, banker, myndigheter och företag använder sedan dess i första hand USA-dollar eller sydafrikanska rand som valutor.

Problemet är bara att en allt större andel av pengarna, oavsett i vilken valuta det gäller, försvinner ur landet i importaffärer. Detta sedan Zimbabwes handelsunderskott svällt till 1,5 miljarder dollar per år, vilket motsvarar nästan en tiondel av landets BNP.

I syfte att öka penningmängden har Zimbabwes centralbank sedan ett år infört en kryptovaluta. Det handlar om en form av en statsskuldväxel, som pressas ut i ekonomin via landets banker. Så sent som i augusti meddelade centralbanken att man dubblat utgivningen av växlarna till 500 miljoner dollar sedan problemet med allt mindre pengar i ekonomin har tilltagit, enligt tidningen Financial Times.

Flera års recession

Bakom upplägget stod den Kairobaserade banken Afreximbank.

De omstridda växlarna ska på pappret vara värda en dollar styck. Men på den svarta marknaden har värdet hamnat betydligt lägre. Kursraset har tilltagit de senaste veckorna i takt med att den politiska oron i Zimbabwe ökat och många invånare har börjat panikköpa basvaror.

IMF:s huvudscenario för Zimbabwe pekar på ett visst tillväxtlyft i år, men på några års sikt ser fondens experter recession och en ny våg av inflation.

Zimbabwes budgetunderskott beräknas i år till drygt 1,8 miljarder dollar, en tredjedel av statsbudgeten. Budgethålet täcks i huvudsak av inhemsk upplåning, då förtroendet för Zimbabwes betalningsförmåga på den internationella kreditmarknaden är i botten.