Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad är Strömstads sjukhus egentligen? En tom hyresledande fastighet?

Vi har ett stort fint sjukhus i Strömstad med 15 225 kvadratmeter avsedda för sjukvård. Det ägs av Västfastigheter. Västfastigheter ägs av Västra Götalandsregionen. Den består i sin tur av 49 kommuner, däribland Strömstad. Genom regionen äger vi alltså sjukhuset.

Alla partier i Strömstad vill att sjukhuset skall fungera som ett sjukhus skall fungera. Men det gör det inte. Vid valet den 15 maj var en av de stora frågorna den upphandling av nattjour för sjukvård som nyligen gjorts. Denna nattjour hamnade av ”kostnadsskäl” i en smal gränd bortom stadsparken. Två trappor upp och i slutet av vindlande smala korridorer. Och makabert nog granne med kyrkogården. Med andra ord en ganska korkad lokalisering.

Frågan man ställer sig är då givetvis om detta var nödvändigt? Varför bestämde man inte vid upphandlingen att en förutsättning var att nattjouren skulle ligga på sjukhuset? Det förefaller ganska rationellt att man nattetid har samma verksamhet i lokalerna som på dagtid, när nu den möjligheten finns. Dessutom vet ju alla var sjukhuset ligger. Man behöver inte irra omkring i centrum och fråga efter vägen till jourhavande läkare.

Någon hyra behöver man inte heller kräva av de som lämnar anbud för nattjour på sjukhuset. Så länge villkoren är lika för alla är det ingen konflikt med upphandlingsregler. Det får ju inte vara så att vi själva av ren gnetighet avstår från en rationell lösning på ett enkelt problem. Därför hoppas jag att de bestämmande i Västra Götalandregionen gör en komplettering av den upphandling som gjorts och får tillbaka nattjouren till sjukhuset. Det kanske kostar en slant, men det får det vara värt. Det kallas för lärpengar. Och det får man betala ibland. Även om det svider.