Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson, chefredaktör. Bild: Arkiv
Gunilla Håkansson, chefredaktör. Bild: Arkiv

Vaccinpass inger hopp om gränsöppning

Den kyliga våren till trots så känns det som hoppet stiger om en hetare sommar i Strömstad än fjolårets, åtminstone sett till temperaturen i besöksnäringen.

Smittspridningen är på låga nivåer i Strömstad, men det har vi ju fått lära oss att det inte spelar någon roll ur norsk synvinkel. Vad som händer med smittan i till exempel Skövde eller Lidköping påverkar gränsen vid Svinesund ändå. Det är långt kvar till de 25 nya fall per 100 000 invånare som Norge angett som max antal för att öppna gränsen – det ligger i skrivande stund på 549 för hela Västra Götaland.

Men räddningen kan finnas i vaccinpass, uttalade hälsoministern Bent Høie i den rättgång som handlar om att norska stugägare vill ha tillträde till sina fritidshus i Sverige. En särskild lösning för dem kan inte ordnas menade han, men gav hopp om en relativt snar gränsöppning för vaccinerade:

– Vi ser på andra lösningar knutna till resande, såsom att använda ett coronacertifikat. Så att de som har fått vaccin kan få undantag från karantänbestämmelserna, sa han i rätten enligt NRK.

Det som samtidigt grusar hoppet om att det ska gå fort är den oberäkneliga tillgången av vaccindoserna

Det inger hopp – även om vi förstås hoppas att smittan ska ebba ut, inte bara i Strömstad, Västra Götaland, Sverige och Europa – utan i hela världen och att covid 19-epidemin ska vara ett ont minne blott.

Det som samtidigt grusar hoppet om att det ska gå fort är den oberäkneliga tillgången av vaccindoserna.

För bara några veckor sedan pumpades med full kraft massor av doser ut till så väl vårdcentraler som stora vaccinationsanläggningar, så att vi oväntat tidigt hamnade i slutfas 4. Nu tycks vaccintillgången helt ha sinat och vaccinatörerna står redo, men sysslolösa.

Tillgången till de värdefulla dropparna verkar nästan vara lika oberäknelig som smittan själv.

Lyckligtvis tror jag att Strömstad har hunnit jobba mer med att försöka locka till sig svenska besökare inför denna sommar

Svårberäknat alltså och norska hälsoministerns fingervisning om slutet av juni ska tas med en nypa salt. Lyckligtvis tror jag att Strömstad har hunnit jobba mer med att försöka locka till sig svenska besökare inför denna sommar. Många har arbetat för att bredda sin verksamhet och också locka hit inhemska besökare och det kommer att vara ett välkommet tillskott även kommande år.

Överlag misstänker jag att många kommer fortsätta att prioritera semester i hemlandet även efter pandemin. Strömstad är väl det perfekta exemplet på ett resmål som återupptäckts av svenskarna. Man måste inte flyga till andra sidan jordklotet för att upptäcka fantastisk natur eller mysiga städer.