(arkivbild)
(arkivbild) Bild: Victoria Petersson

Vaccinerad i Norge - det gäller med vaccinpass i Sverige

Tidigare i våras rådde det osäkerhet bland de gränspendlare som fått sina vaccindoser i Norge, kring hur det skulle bli med det vaccinpass som var på gång. Men trots att inte Norge är med i EU är de med i den digitala lösning som gäller för EU-länder.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det vaccinationsbevis som kommer införas 1 december för konserter, bio, idrottsevenemang och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare har en gemensam EU-lösning. Har du vaccinerat dig i ett EU-land så får du det digitala certifikatet som gäller.

Men Norge är inte med i EU, och det rådde tidigare en ovisshet hur det norska vaccinpasset ska utformas och anpassas till EU. Flera gränspendlare uttryckte en oro för hur det skulle bli när man är svensk medborgare men fått sina vaccindoser i Norge.

– Det är en brännhet fråga, sa en pendlare som tidningen pratade med tidigare i våras.

ANNONS

Men nu är det klarlagt att Norge ingår i EU:s digitala lösning för vaccinationsbevis.

Norge är förvisso inte med i EU men ingår i systemet för EU:s digitala covidintyg. Totalt är det 49 länder – EU-länderna plus 22 ytterligare länder, enligt information från E-hälsomyndigheten som ansvarar för vaccinationsbevisen.

Har man vaccinerat sig i länder utanför EU, som USA tillexempel, är det ett svårare läge då intygen från vaccination i USA inte gäller än i Sverige. Att verifiera utländska vaccinbevis och se till så en lösning kommer på plats är något som E-hälsomyndigheten och regeringen arbetar med och ambitionen är att ha ett system redo till årsskiftet.

ANNONS