Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Vårdkris i Norge – när svenskarna tvingas stanna hemma

Intensivvårdsavdelningen på Oslos universitetssjukhus, som vårdar de svårast sjuka i covid-19, får inte sommarplaneringen att gå ihop när Norges karantänsregler hindrar svenska sjuksköterskor.
– Pandemin har synliggjort sårbarheten, säger sjukvårdsdirektören Hilde Myhren till VG.

Bristen på intensivvårdssjuksköterskor i landet har varit känd länge, och krisen gjorde situationen akut.

Øystein Fahre, avdelningschef på intensivvårdsavdelningen vid Oslos universitetssjukhus, medger att modellen med att hyra utländsk vårdpersonal är något förlegad.

– När karantänskraft infördes förra året blev det svårt för svenska och danska intensivvårdssjuksköterskor att komma till Norge. Jag tror inte vi får tillbaka dem. Vi har ett stort problem med att kunna få hit dem, säger Øystein Fahre till VG.

Enligt Hilde Myhren, medicinsk direktör på sjukhuset, har pandemin accelererat en pågående trend med allt färre utländsk vårdarbetare.

Man har dock vidtagit en rad åtgärder. Sjukhuset har bland annat tillsatt 100 så kallade ”utbildningsanställningar”, där vårdpersonal kan vidareutbilda sig till sjuksköterska, samtidigt som de får lön från sjukhuset. Huvuddelen av dessa utbildningsresurser har hamnat inom intensivvården. Man hoppas även kunna utöka denna satsning.

Regeringen har tillsatt fler utbildningsplatser

Man har även genomfört en aktiv rekryteringsräd efter unga sjuksköterskor.

– Pandemin har synliggjort sårbarheten när vi baserar oss på inhyrd arbetskraft från våra grannländer, säger Hilde Myhren till VG.

Enligt Hilde Myhren står andra norska sjukhus inför samma problem.

LÄS MER: Norska beskedet: Tror på gränsöppning innan augusti

Norges hälsominister Bent Høie sa under en debatt i Stortinget i februari att landet länge varit för beroende av utländsk vårdpersonal. Hans statssekreterare Maria Jahrmann Bjerke säger till VG att regeringen utökad utbildningskapaciteten för specialistsjuksköterskor, och lanserat en plan som ska ge 80 nya specialistutbildade per år.

Norge införde förra året strikta inreseregler, bland annat karantänskrav för den som ville besöka landet.

Hårda karantänsregler i Norge

Från klockan 15 på fredagen lättas dock reglerna för norska medborgare samt utlänningar bosatta i Norge, vilket väntas underlätta för gränshandeln. Den som är fullvaccinerad eller haft covid-19 det senaste halvåret får då resa in i Norge utan krav på karantän, förutsatt att man har ett norskt coronacertifikat och testar sig vid gränsen eller inom två dagar efter ankomst.

Resenärer från alla andra länder och regioner måste fortsatt hålla sig i karantän, i de flesta fall på ett karantänhotell, från 3 till 10 dagar, beroende på graden av smittspridning i regionen de kommer från.

– Förutsättningen för att kunna använda coronacertifikat från andra EU-länder är att man kan kontrollera QR-koden på gränsen. Det är ett arbete som pågår, och vi har som ambition att det ska vara på plats i månadsskiftet juni/juli, säger hälsominister Bent Høie till NRK.