Projekterar. Tommy Sandén, Ulla Renström och Bo Westerling är alla engagerade i Rotarys Panziprojekt.
Projekterar. Tommy Sandén, Ulla Renström och Bo Westerling är alla engagerade i Rotarys Panziprojekt.

Våldtäktsoffer hjälps när sjukhuset får el

Elektricitet är hjärtnerven för ett sjukhus. Fungerar inte den, fungerar ingenting. En tryggad elförsörjning är vad Rotary vill åstadkomma för det världsberömda Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa.

ANNONS
|

I staden Bukavu i östra delen av Kongo-Kinshasa ligger en oas i form av ett sjukhus. Det är grundat av gynekologen Denis Mukvege som gjort det världsberömt genom att ge kvinnor utsatta för våldtäkter vård. Våldtäkt används, precis som i många andra krig som ett vapen i konflikterna som härjat i Kongo sedan 1998. På Panzisjukhuset återställs de kvinnor som överlever de ofta väldigt brutala våldtäkterna så gott det går. Dessutom är sjukhuset en trygg plats som erbjuder vård till resten av den väldigt fattiga befolkningen i regionen.

På grund av kriget och korruptionen som letar sig in i varje vrå av landets styre finns ingen infrastruktur att räkna med. Detta drabbar i allra högsta grad Panzisjukhuset och deras förutsättningar att ge vård.

ANNONS

– Elektricitet är ju hjärtnerven för en sådan verksamhet. Det går inte att planera någonting om man inte kan räkna med att ha el, säger Tommy Sandén.

Han är medlem i Rotary Örebro-Engelbrekt och är på besök i Strömstad för att berätta om sitt besök på Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa.

Rotary har genom sina klubbar landet över redan samlat ihop nästan en miljon kronor till Panziprojektet; att ge sjukhuset en tryggad elförsörjning. Planen är att så snart det bara går skicka ner två nya dieselaggregat till sjukhuset. Det var för att titta på hur allt ska lösas rent praktiskt som Tommy Sandén åkte ner. På grund av säkerhetssituationen i landet gjorde han inte så mycket mer än att besöka sjukhuset.

– Jag gick in i bilen innanför grindarna där jag bodde och gick inte ut förrän jag var innanför grindarna på sjukhuset.

Strömstad Rotaryklubb som letat efter ett internationellt projekt att engagera sig och fastnade för detta.

– Vi är en väldigt liten klubb men vill ändå vara med. Det här projektet tycker vi känns trovärdigt och förstås väldigt behjärtansvärt. Den personliga kontakt som finns mellan personer på sjukhuset och Rotary i Örebro gör att det känns tryggt och att pengarna kommer gå till rätt saker, säger Ulla Renström som ansvarar för klubbens internationella engagemang.

ANNONS

Dieselmotorerna är bara en början. På sikt är tanken att aggregaten ska fungera som en reservkraft och att sjukhuset ska bli självförsörjande genom solenergi.

– I Kongo är det evig sommar och solen står i zenit för jämnan, säger Bo Westerling från Rotary Örebro-Engelbrekt.

Det världsberömda sjukhuset ligger i Bukavu i östra delen Demokratiska republiken Kongo, ofta kallat Kongo-Kinshasa.

Sjukhuset är framförallt känt för gynekologen Denis Mukweges arbete med att hjälpa kvinnor, svårt skadade efter våldtäkter, som används som ett krigsvapen i landet. 2013 uppskattades 2 miljoner kvinnor ha blivit utsatta för våldtäkt och sjukhuset har behandlat 33 000 av dessa.

Denis Mukwege grundade sjukhuset och är i dag chef. På grund av sitt engagemang för de våldutsatta kvinnorna lever han och sjukhusets hela personalstyrka under ständiga hot.

ANNONS