På "skolgården". På Sjöstjärneskolan på Resö finns en hel skog att leka i på rasten. I bild: Casey Shader, Alvin Leisborn, Crae Morrison och Alve Moberg.
På "skolgården". På Sjöstjärneskolan på Resö finns en hel skog att leka i på rasten. I bild: Casey Shader, Alvin Leisborn, Crae Morrison och Alve Moberg.

Växlar brev och elever med USA

Under tre veckor tar Resös lilla skola emot två amerikanska elever. När det är dags för amerikanerna att åka tillbaka tar de med sig två elever från skolans årskurs 6 hem till sig.

ANNONS
|

När brevpaketet från eleverna på skolan i Maryland i USA kommer är det fest på Sjöstjärneskolan på Resö. Barnen är peppade på att svara fort. Många smyckar breven, använder färger och vissa skickar med godis från Sverige.

Men det är inte bara brev skolorna byter utan under några veckor åker några av eleverna och hälsar på varandra. I år är det två killar från USA på Resö, Crae Morrison och Casey Shader. De bor hemma hos Alvin Leisborn och Alve Moberg.

– Det var lite nervöst innan de kom men mest spännande, säger Alvin Leisborn.

Just språkbiten tycker killarna på Resö inte alls varit svårt. De känner sig trygga med engelska. De har varit med om att skolan haft utbytesstudenter redan tre gånger förut. Dessutom har de rest. För Crae Morrison och Casey Shader är det däremot första gången de är utanför sitt hemland. Vissa saker är annorlunda.

ANNONS

– Hemma kan man inte cykla överallt utan måste ta bilen, och sen har vi inga raster på vår skola, säger Casey Shader.

Hur det är på skolan i Maryland kommer Alvin Leisborn och Alve Moberg snart få upptäcka för när deras amerikanska vänner åker hem följer de med.

Utbytet mellan de båda skolorna började för fyra år sedan då läraren Eva Melin började jobba på skolan. Det är en gammal studiekompis till henne som är lärare i Maryland så hon känner sig helt trygg med att skicka barnen över Atlanten.

Eva Melin tror att utbytet är jättebra för alla barnens språkinlärning.

– För de små barnen är det jättebra att få höra engelska och för de på mellanstadiet att få prata till vardags. Det får man inte till i skolan i vanliga fall, säger hon.

Men de positiva effekterna är inte slut där. Allt barnen berättar för varandra väcker frågor och är minst lika lärorikt.

– Bara en sådan fråga som om vi firar jul eller chanukka här. Då frågar man sig vad chanukka är, och får lära sig om judendomden.

ANNONS