Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strömstads sjukhus, entrén. Bild: Marita Adamsson
Strömstads sjukhus, entrén. Bild: Marita Adamsson

Västfastigheter vill göra utvecklingsplan

Den ekonomiska förlusten kopplad till Strömstads sjukhus ökar, men den trenden håller möjligen på att brytas. Samtidigt som kommunstyrelsens ordförande i Strömstad vill köpa sjukhuset planerar regionen också att ta fram en utvecklingsplan.

Vid årsskiftet värderade Västra Götalandsregionen och Västfastigheter sjukhusfastigheten i Strömstad till omkring 37,2 miljoner kronor.

Huruvida en sådan summa är förenlig med åtstramningar i budget från kommunens sida kan ekonomichefen i Strömstad, Carsten Sörlie, inte uttala sig om. Han hänvisar till att förfrågan om att köpa fastigheten än så länge ligger på ett strikt politiskt plan och att det inte är något som ekonomiavdelningen fått i uppdrag att utreda.

Västfastigheter uppskattar också i budgeten för 2019 förlusten i omkostnader för fastigheten till fem miljoner. Samma siffra låg under 2018 på 2,9 miljoner. Det innebär att den ekonomiska förlusten kopplat till fastigheten beräknas öka med omkring 65 procent på ett år. Den främsta anledningen till detta är enligt budgeten förlorade hyresintäkter, där bland annat Capioklinikens flytt sticker ut.

Fastighetsförvaltare för sjukhuset, Bengt Turesson, kan inte uttala sig om varför vissa hyresgäster valt att lämna sjukhuset.

Verksamhetschef på Capio i Strömstad, Merlene Midtvedt, menar däremot att det helt enkelt handlade om att sjukhuset hade "hårda väggar" och att det var svårt att få till det så som de ville ha det.

– Vi ville flytta till mer funktionella lokaler, säger hon.

För tillfället hävdar Bengt Turesson dock att det snarare handlar om att hyresgäster flyttar in än ut.

– Jag försöker hyra ut så mycket jag bara orkar, säger han.

Bland de stora hyresgästerna idag finns bland annat Praktikertjänst och NU-sjukvården och därtill ett flertal mindre.

– Kommunen hyr bland annat in sig, det kommer man göra ännu mer i höst då bemanningscentralen flyttar in i nya lokaler, säger han.

Även Praktikertjänst utökar sina lokaler till hösten, men förändringarna är enligt Bengt Turesson inget som påverkar budgeten nämnvärt.

Regionens långsiktiga planer för fastigheten har länge varit oklara, men enligt Bengt Turesson har man beslutat om att ta tag i arbetet till hösten.

– Efter semestern ska vi ta fram en utvecklingsplan för Strömstads sjukhus. Utifrån den kommer vi jobba med att få in nya hyresgäster eller verksamheter.