Den federala domaren Derrick Watson i Honolulu i Hawaii. Arkivbild.
Den federala domaren Derrick Watson i Honolulu i Hawaii. Arkivbild.

Ytterligare domare underkänner inreseförbud

Meningen var att Donald Trumps inreseförbud till slut skulle träda i kraft – men återigen sätter rättssystemet käppar i hjulen för USA:s president. Två domare har underkänt förbudet vilket har lett till skarp kritik från Vita huset, som lovar överklaga.

ANNONS
|

Den senaste versionen av inreseförbudet "lider av precis samma sjukor som sina föregångare", skriver den federala domaren Derrick Watson i Honolulu i sitt beslut, enligt New York Times. En av hans huvudinvändningar är att förbudet diskriminerar utifrån nationalitet på ett sätt som undergräver de principer enligt vilka USA grundades.

Han anser också att Vita huset inte kunnat visa att landets nationella intressen hotas av att tillåta människor från de aktuella länderna att resa in i USA.

Ytterligare underkännande

Trumps stab kallar beslutet felaktigt och hävdar att det hindrar presidenten från att skydda amerikanska invånare. Justitiedepartementet uppger att man kommer att överklaga beslutet.

ANNONS

På onsdagen underkände ytterligare en amerikansk domare Trumps nya inreseförbud. Marylands distriktsdomare Theodore Chuang skriver i ett beslut att förbudet som bland annat omfattar sex i huvudsak muslimska länder, troligen strider mot förbudet mot religiös diskriminering i den amerikanska konstitutionen. Enligt Chuang krockar förbudet också med landets immigrationslagar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Planerat till onsdagen

Den nya reserestriktionerna skulle ha trätt i kraft under onsdagen och innehöll inreseförbud för de flesta invånare från Iran, Libyen, Syrien, Jemen, Somalia, Tchad och Nordkorea, liksom för vissa personer i Venezuelas regering. Reglerna skulle också göra det svårare för irakiska medborgare att resa in i USA.

Domaren Derrick Watsons beslut – som kommer efter att delstaten Hawaii dragit förslaget inför domstol – gav bara grönt ljus för restriktioner för personer från Nordkorea, Venezuela och Irak.

Även andra domstolar i USA behandlar just nu invändningar mot olika delar av inreseförbudet.

TT
Bakgrund: Trumps inreseförbud

Den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder – Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen – i 90 dygn. Inga USA-visum skulle utfärdas i länderna under den tiden.

Dessutom skulle allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler införts. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan "religiöst förtryck" (kristna, enligt Trump själv) skulle prioriteras. Flyktingar från det krigshärjade Syrien skulle stoppas från inresa tills vidare, tills presidenten beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Presidentdekretets syfte var, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA och ge Washington tid att utarbeta rutiner för "extrem granskning" av människor från de utpekade länderna.

Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Det kritiserades för att vara dels diskriminerande, dels ineffektivt. Den 4 februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av James Robart, federal domare i Seattle.

Vita huset övervägde att överklaga till Högsta domstolen men valde att i stället arbeta fram ett nytt, mindre omfattande, dekret. Det presenterades den 6 mars. I den nya skrivningen var Irak undantaget från listan av länder med inreseförbud och undantag gjordes också för människor som redan har giltiga visum och andra tillstånd. Tillsvidarestoppet för flyktingar från Syrien slopades också.

Den nya ordern skulle ha trätt i kraft den 16 mars, men stoppades tillfälligt av domstolar i Hawaii och Maryland.

Justitiedepartementet vände sig till Högsta domstolen för att häva stoppet. I juni meddelade HD att man ska ta upp fallet i oktober, vilket nu tycks skjutas fram. Till dess får presidentordern införas, men enbart för personer som inte kan

I slutet av september löpte Trumps inreseförbud från i mars ut. Då meddelade Vita huset att ett nytt kommer att börja gälla den 18 oktober. Sudan har då slopats från den ursprungliga listan på sex i huvudsak muslimska länder. Nytillkomna länder är Nordkorea, Tchad och Venezuela (där bara vissa personer omfattas). Kvar sedan tidigare är Iran, Libyen, Somalia, Syrien och Jemen.

ANNONS