Xi Jinping har fått sitt namn inskrivet i kommunistpartiets stadgar – något som endast Mao Zedong tidigare fått under sin livstid.
Xi Jinping har fått sitt namn inskrivet i kommunistpartiets stadgar – något som endast Mao Zedong tidigare fått under sin livstid.

Xi Jinping tar plats bredvid Mao

Kinas president Xi Jinping har tagit plats bredvid landsfadern Mao, som en av få som fått sitt namn inskrivet i kommunistpartiets stadgar. Beskedet ses som ytterligare ett tecken på att Xi stärker sitt grepp om makten – och att han kan bli kvar på toppen länge än.

ANNONS
|

- Det innebär att han skriver in sig i historieböckerna, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

- Även om han följer tidigare ledares praxis och bara sitter den här femårsperioden till 2022, så kommer han med största sannolikhet finnas med och ha stort inflytande efter det att han kliver ner som generalsekreterare för kommunistpartiet. Nu är det Mao, Deng Xiaoping och Xi Jinping.

ANNONS

Att få sitt namn inskrivet i stadgarna har tidigare bara varit förunnat partiets grundare Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi. Men endast Mao – och nu Xi – har fått uppleva det under sin livstid.

Överträffa USA

Beslutet fattades av de cirka 2300 delegaterna vid den pågående partikongressen i Peking, som röstade för ett tillägg till grundlagen som nämner den nya parollen: "Xi Jinpings idéer om socialism med kinesiska förtecken för en ny tid".

Men vad denna slogan faktiskt betyder är inte helt klart.

- Först lanserar man det, sedan börjar man enas om vad man tycker att det betyder. Men om man ska tolka det utifrån hur Xi Jinping agerar politiskt så går det att länka det till idén om den kinesiska drömmen, med ett Kina som återtar sin rättmätiga plats i världen och som kan mäta sig med och överträffa USA, säger Jerker Hellström.

Sida vid sida med Mao

Han ser beskedet som ett tecken på att Xi Jinping stärkt sitt grepp om kommunistpartiet, inte minst i och med den omfattande antikorruptionskampanjen, där många av hans motståndare rensats bort.

ANNONS

- Man har debatterat om han är den ledare som tar störst plats sedan Deng eller Mao, eller ännu tidigare. När det handlar om ledarkult, att partiet kretsar kring Xi Jinping, så är det något vi inte sett på väldigt länge. Det går närmast att jämföra med Mao, säger Hellström.

"Inte rädd för någon"

Sedan Xi tog över makten 2012 har regimen fört en hårdare linje mot människorättsaktivister och yttrandefrihetsförespråkare. Men bland många vanliga kineser har tillslagen mot misstänkta korrupta politiker gjort honom populär.

- Äntligen har vi en ledare som gör något rätt, säger 72-årige Lu till nyhetsbyrån AP:s utsända,

- Han är stark. Han är inte rädd för någonting, eller någon.

ANNONS
TT
Fakta: Kinas 19:e partikongress

Kinas 19:e partikongress samlar 2300 ledamöter. De företräder Kommunistpartiets drygt 89 miljoner partimedlemmar.

På kongressen, som hålls var femte år, väljs de 200 medlemmarna i partiets centralkommitté, som i sin tur utser 25 ledamöter till politbyrån, det verkställande organet. I denna grupp utses i sin tur en handfull medlemmar – för närvarande sju – till det mäktiga ständiga utskottet där bland andra presidenten ingår.

Presidentposten är egentligen mest ceremoniell, men i kombination med titlar som generalsekreterare och överbefälhavare ger den i praktiken diktatoriska befogenheter.

Reformer och långsiktiga politiska och ekonomiska mål för Kina, antagna i fjolårets femårsplan, tas upp för debatt och prioritering på partikongressen.

Allmänna val hålls inte i Kina. De 2924 medlemmarna i nationella folkkongressen, Kinas lagstiftande församling, utses i indirekta val i ett komplicerat system byggt på delegater som utser lokala församlingar som i sin tur utser regionala och till slut provinsiella församlingar.

Kina, med cirka 1,4 miljarder invånare världens största nation, har styrts av Kommunistpartiet sedan 1949. Det förekommer både tortyr och dödsstraff i landets rättsapparat och landet anklagas ofta för förtryck av minoritetsgrupper. Medier och konst censureras hårt.

Källa: BBC, Reuters, SEB

ANNONS