Journalister och demonstranter protesterar utanför domstolen, där rättegången mot journalister och anställda vid tidningen Cumhuriyet pågår. Arkivbild.
Journalister och demonstranter protesterar utanför domstolen, där rättegången mot journalister och anställda vid tidningen Cumhuriyet pågår. Arkivbild.

WSJ-journalist dömd till fängelse i Turkiet

En reporter vid den ansedda amerikanska tidningen The Wall Street Journal har dömts till två års fängelse av en turkisk domstol. Hon anklagas för att ha medverkat till terroristpropaganda och för att ha stöttat en förbjuden separatistorganisation.

ANNONS
|

Åtalet väcktes sedan Ayla Albayraks rapportering om strider mellan turkiska regeringsstyrkor och den kurdiska terrorstämplade PKK-gerillan i Silopi i östra Turkiet publicerats av tidningen, skriver The Wall Street Journa l.

Albayrak som nu befinner sig i New York dömdes i sin frånvaro. Hon har både finskt och turkiskt medborgarskap.

- Givet det rådande klimatet i Turkiet borde det här förfärliga beslutet inte komma som en överraskning för mig, men det gjorde det, säger hon.

ANNONS

Den turkiska regeringen har gripit ett stort antal journalister sedan den misslyckade statskuppen förra sommaren. Bland annat har 17 anställda på den turkiska tidningen Cumhuriyet åtalats för terrorbrott. Ytterligare 31 journalister på den nu nedlagda tidningen Zaman har ställts inför rätta anklagade för att ha försökt störta regeringen och för medlemskap i en terrorgrupp.

Tillslagen mot medier i Turkiet har lett till ansträngda relationer med bland annat Tyskland. Tidningen Die Welts tysk-turkiske korrespondent Deniz Yücel har suttit fängslad i 240 dagar.

Flera journalister är också efterlysta utanför landets gränser – som exempelvis den svenskturkiska författaren och journalisten Hamza Yalcin.

TT
Fakta: Pressfriheten i Turkiet

Turkiet hamnade på plats 151 av 180 i organisationen Reportrar utan gränsers (RUG) pressfrihetsrankning för 2016, och tillhör därmed det nedre skiktet av länder i världen där pressfriheten är sämst.

RUG skriver att journalister ofta trakasseras av myndigheterna, och att många har anklagats för att ha "förolämpat" president Recep Tayyip Erdogan.

Myndigheterna tillämpar sträng censur över internet.

Ett flertal medieredaktioner har stängts eller tagits över av myndigheterna sedan det misslyckade kuppförsöket i mitten av juli förra året. I slutet av oktober i fjol greps chefredaktören och flera medarbetare på den oppositionella sekulära dagstidningen Cumhuriyet. Sverige har kritiserat gripandena.

ANNONS