Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus (till vänster), Michael Ryan, verkställande direktör för WHO:s nödprogram (i mitten) Maria van Kerkhove, som leder den grupp som utreder virusutbrottet vid en presskonferens på onsdagen. Bild: Martial Trezzini/AP/TT
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus (till vänster), Michael Ryan, verkställande direktör för WHO:s nödprogram (i mitten) Maria van Kerkhove, som leder den grupp som utreder virusutbrottet vid en presskonferens på onsdagen. Bild: Martial Trezzini/AP/TT

WHO: Wuhanviruset ett internationellt nödläge

Spridningen av coronaviruset från Wuhan utgör ett internationellt hälsonödläge, meddelar WHO i Genève.
Ryssland stänger delvis gränsen mot Kina på grund av coronaviruset och Vietnam slutar utfärda turistvisum till kineser.
En rad flygbolag avbryter flygningar till och från Kina.

– Vårt största bekymmer är att viruset har möjlighet att sprida sig till länder med bräckligare hälsovårdssystem, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens.

Statsepidemiolog Anders Tegnell håller med och menar att nyckeln är fortsatt samarbete inom världssamfundet.

– Det är väldigt viktigt att resurssvaga länder får solidarisk stöttning i detta. Från svenskt håll finns sedan tidigare projekt för att stötta sjukvården i resurssvagare länder, men det finns all anledning att diskutera om vi borde hjälpa till mer, säger han till TT.

Enligt WHO finns ingen anledning att beordra begränsningar för internationella resor. Inte heller den globala handeln bör inskränkas. Resebegränsningar har dock redan införts i stor utsträckning.

Att det nu råder internationellt hälsonödläge förändrar inte Sveriges arbete på något sätt.

– Nej, det är snarare en signal om att vi måste arbeta ännu hårdare med att förhindra att viruset sprids, säger Anders Tegnell.

Flygningar ställs in

Ryssland har stängt landgränsen mot Kina, med undantag av viss tågtrafik. Landgränsen Ryssland–Kina är världens sjätte längsta.

– Vi kommer att informera alla i dag om gränsstängningsåtgärderna längst i öster och andra åtgärder som vidtas av den ryska regeringen, säger premiärminister Michail Misjustin enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Vietnam har slutat utfärda turistvisum för kinesiska medborgare sedan tre nya fall av smittan konstaterats i landet.

En lång rad flygbolag har tillfälligt ställt in sina flygningar till Kina. Det gäller bland andra SAS, Air France, Lufthansa och British Airways. Israel tillåter inte att några plan som flugit från Kina landar i landet.

Offentliga platser stängs

Hongkong har stängt sex av fjorton landövergångar till Fastlandskina och ingen som kommer från Hubeiprovinsen får komma in. Ett stort antal sportanläggningar, campingplatser, museer och andra offentliga platser håller stängt.

I Italien hölls 6 000 personer isolerade på ett av världens största kryssningsfartyg. Fartyget Costa Smeralda strandade i Civitavecchia – en hamnstad nära Rom – sedan två passagerare från Kina misstänktes ha drabbats av Wuhanviruset. Men på torsdagskvällen meddelade det italienska hälsovårdsdepartementet att något coronavirus inte konstaterats på fartyget.

Över 8 200 smittade

Det totala antalet bekräftade fall är nu över 8 200, enligt statistik från Johns Hopkins University i Baltimore i USA. Fortfarande är provinsen Hubei i Kina, där utbrottet startade i staden Wuhan, värst drabbad. Där har drygt 4 900 fall registrerats, och drygt 160 av de bekräftade dödsfallen sedan utbrottet har inträffat i Hubei.

Det officiella dödstalet är uppe i drygt 170. Antalet fall av smittade befaras fortsätta att stiga de närmaste dagarna, då över 12 000 personer misstänks vara smittade.

Det första virusfallet där en person smittat en annan person i USA bekräftades på torsdagen. Enligt amerikanska hälsovårdsmyndigheten har en man i Chicago smittats av sin fru. Kvinnan, i 60-årsåldern, smittades i sin tur i Wuhan.

Coronaviruset kan vara smittsamt under inkubationstiden, som enligt Världshälsoorganisationen WHO pågår i mellan två dagar och två veckor. Enligt en ny kinesisk studie är medeltiden 5,2 dygn mellan att en person smittats och att symptomen visar sig i form av till exempel feber, hosta och svårigheter att andas.

Företag reagerar

Många företag har beslutat att tillfälligt stänga verksamheter i Kina. Exempelvis meddelar den svenska möbeljätten Ikea att samtliga 30 butiker i Kina stängs temporärt. Beskedet kom dagen efter ett besked från koncernen om att hälften av butikerna skulle stänga, och att öppettiderna skulle begränsas.

Klädjätten H&M stänger 45 butiker i landet.

Totalt minst 15 länder har konstaterat fall av coronaviruset, enligt WHO, där Finland och Förenade arabemiraten är bland de senaste länderna att rapportera sina första fall.

Sjukvårdspersonal i Wuhan i tisdags. Bild: Chinatopix/AP/TT
Sjukvårdspersonal i Wuhan i tisdags. Bild: Chinatopix/AP/TT
Ikea stänger tillfälligt alla sina butiker i Kina. Arkivbild. Bild: AP/TT
Ikea stänger tillfälligt alla sina butiker i Kina. Arkivbild. Bild: AP/TT

Flera företag har vidtagit åtgärder med anledning av att coronaviruset började spridas i den kinesiska miljonstaden Wuhan. Här är några exempel:

Klädkedjan H&M stänger 45 butiker och stoppar affärsresor till och inom Kina. Personal som kommer från Kina uppmanas att stanna hemma i två veckor.

Möbeljätten Ikea har beslutat att stänga alla sina 30 butiker i Kina och begränsar resor till Kina.

McDonalds har stängt alla restauranger i Hubeiprovinsen, där smittan startade.

Facebook har satt stopp för alla icke nödvändiga resor till Fastlandskina och beslutat att anställda som redan är där ska arbeta hemifrån.

Tesla har varnat för att produktionen av Model 3, elbilar som byggs i Shanghai, kan försenas, och att det kan få en mindre påverkan på vinsten det första kvartalet.

Även Starbucks varnar för att företaget kan drabbas ekonomiskt på grund av att mer än hälften av kedjans kaféer stängts i Kina.