Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Vilket mandat har Rex Tillerson i Europa?

I skuggan av förra veckans avskedsrykten anländer USA:s utrikesminister Rex Tillerson till Bryssel. På agendan står möten med Nato, EU och OSSE.

Frågan är vilka befogenheter Tillerson egentligen har när han diskuterar global säkerhet, transatlantiska samarbeten och våldsbejakande extremism med högt uppsatta ledare. I förra veckan publicerade flera medier uppgifter om att Vita huset hade en plan för att avskeda utrikesministern – något som president Donald Trump senare avfärdade via Twitter som "falska nyheter".

Men det är ingen hemlighet att relationen mellan Trump och Tillerson varit ansträngd en tid. De två tycker olika om exempelvis hanteringen av Nordkorea och det globala kärnenergiavtalet med Iran. I början av hösten publicerades uppgifter om att Tillerson övervägde att sluta och privat hade kallat presidenten "en idiot". Och i oktober kritiserade Trump Tillerson via Twitter för hans försök att få till en diplomatisk lösning på Nordkoreakris.

Dubbla tungor

Effekten har blivit att USA talar med dubbla tungor på den utrikespolitiska arenan samt att Tillersons ställning underminerats.

- Tillersons ställning har varit svag generellt och med en så öppen oenighet mellan presidenten och hans utrikesminister i avgörande frågor vet inte regeringar i världen vad som gäller från amerikanskt håll och det skapar osäkerhet, sade Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet, till TT i förra veckan.

Detta understryks av Trumps tweet sent i fredags där han skrev att Tillerson inte är på väg ut. "Vi tycker olika om vissa saker (jag fattar de avgörande besluten) men vi jobbar bra tillsammans och Amerika är respekterat igen!", skrev presidenten.

Stöd i Nato

Tillerson å sin sida avfärdade ryktena om att han var på väg att få sparken som "skrattretande" och sade att medierna måste skaffa sig bättre källor.

På måndagen fick han dessutom flankstöd av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som hyllar Tillerson för dennes insats kring Nordkorea.

- Utrikesminister Tillerson har spelat en nyckelroll, både genom att ge ett avskräckande budskap som även visar alliansens enighet och beslutsamhet, men också när det gäller behovet av att fortsätta arbeta för en fredlig lösning, sade Stoltenberg på sin presskonferens i Bryssel inför det utrikesministermöte i Nato som Tillerson deltar i under tisdagen och onsdagen.

Stöd för Stoltenberg?

Någon oro för att utrikesministerns ställning skulle vara "underminerad" tycks inte Stoltenberg ha.

- Vi har sett gång på gång att Nato-ministrar har kunnat fokusera på det arbete som måste göras, oavsett spekulationer och rykten, sade Nato-chefen – som samtidigt själv fick flankstöd från USA på måndagen:

- Han gör ett utmärkt jobb och jag tror samtliga medlemsländer i alliansen är väldigt stöttande om en förlängning, sade USA:s Nato-ambassadör Kai Bailey Hutchison till nyhetsbyrån NTB i frågan om att låta Stoltenberg sitta ytterligare ett år som chef, i så fall till 2019.

- Vi kommer att diskutera det här i en nära framtid, sade Hutchison.