Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör ett nytt försök att bilda regering.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör ett nytt försök att bilda regering.

Vädjan om välvilja i tyska regeringssamtal

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör ett nytt försök att få ihop en regering efter parlamentsvalet i september, som blev ett fiasko för hennes kristdemokratiska union. Ledande politiker uppmanar till välvilja i förhandlingarna och betonar partiernas ansvar för politisk stabilitet.

ANNONS
|

På torsdagskvällen träffar Angela Merkel sin bayerske kollega, Horst Seehofer, ledare för CSU, samt den socialdemokratiske ledaren Martin Schulz för samtal om en möjlig koalition för den kommande mandatperioden.

Samtalen sker på inbjudan av den tyske förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier.

Stukad trio

Det är en stukad partiledartrio som möts i slottet Bellevue i Berlin. Merkel, just hemkommen från toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen i Abidjan, är under hård press sedan regeringssamtalen med näringslivsvänliga FDP och miljöpartiet De gröna brakat samman tidigare i november. Schulz å sin sida gjorde ett historiskt dåligt val och har tidigare avvisat en ny stor union med Kristdemokraterna, men inom partiet höjs röster för att ompröva det beslutet.

ANNONS

Även Seehofer är ansatt av intern turbulens i sitt parti, som fruktar en tillbakagång i nästa års bayerska delstatsval och nu utstår en strid om ledarskapet.

Inför samtalen har ledande företrädare för CDU uppmanat både SPD och det egna partiet att gå in i förhandlingarna med välvilja.

- Jag råder oss alla att inte tynga ned försöken att nå ett hållbart samarbete med på förhand fastställda krav, säger hälsominister Hermann Gröhe till Rheinische Post.

Stabil regering

Också inrikesminister Thomas de Maizière betonar vikten av att få en stabil regering på plats så fort som möjligt, rapporterar Reuters. Detta bland annat för att kunna anställa fler poliser, ett löfte CDU gav i valrörelsen.

Martin Schulz har lovat att låta partimedlemmarna rösta om ett eventuellt koalitionssamarbete. Frågan ska diskuteras på en kongress i slutet av nästa vecka.

Skulle samtalen mellan de tre partierna kollapsa kan nyval stå för dörren.

TT
Bakgrund: Svåra samtal

Parlamentsvalet i Tyskland den 24 september blev ett fiasko för den tyska politikens två starkaste politiska krafter, kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokratiska SPD. Valets stora vinnare var Alternativ för Tyskland (AFD), som tog plats i förbundsdagen. AFD driver en nationalkonservativ, högerpopulistisk och islamfientlig politik. Även liberala och näringslivsvänliga FDP — som åkte ur parlamentet 2013 — gjorde ett starkt val och kunde åter ta plats.

På valnatten meddelade den modfällda SPD-ledningen att man lämnar det koalitionssamarbete med CDU/CSU som styrt Tyskland sedan 2013. Efter det inledde Angela Merkels kristdemokratiska union samtal med FDP och miljöpartiet De gröna om en möjlig framtida regering, men samtalen kollapsade efter fyra veckor. Efter påtryckningar bland annat från förbundspresident Frank-Walter Steinmeier backade SPD-ledaren Martin Schulz från sitt tidigare kategoriska nej till en stor koalition och gick med på att samtala med Merkel och hennes bayerska kollega Horst Seehofer.

Skulle även det här försöket misslyckas kan ett nyval stå för dörren.

ANNONS