Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En talesperson för Storbritanniens premiärminister Theresa May understryker att det omtalade brevet inte skickades på uppdrag av regeringen. Arkivbild.

Universitet i strid med politiker om brexit

Brittiska lärosäten går i taket över ett brev till dem från den konservativa parlamentsledamoten Chris Heaton-Harris. Politikern vill veta hur brexit lärs ut. Frågan får universiteten att tala om censur.

Chris Heaton-Harris, som är en stark anhängare av brexit och har en viktig roll i hur de konservativa röstar i parlamentet, har hamnat i blåsväder. Han har skrivit till ledningarna för ett antal brittiska universitet.

Heaton-Harris vill bland annat få reda vilka professorer som undervisar om europeisk politik med koppling till brexit. Han vill även ha en kopia av kursplanen och länkar till föreläsningar på nätet.

David Green, vicekansler vid Worcesters universitet, säger att han fick "kalla kårar" när han såg brevet.

Alastair Jarvis, chef för samarbetsorganisationen Universities UK, kallar förfrågan "ett alarmerande försök att censurera och utmana akademisk frihet".

En talesperson för premiärminister Theresa May understryker att Heaton-Harris skickade brevet i egenskap av parlamentsledamot och inte på uppdrag av regeringen.

Syftet med brevet är fortfarande oklart. Det är inte heller känt hur många universitet som det skickats till. På Twitter skriver Chris Heaton-Harris:

"Jag vill klargöra att jag tror på yttrandefrihet vid våra universitet och på att ha en öppen och kraftfull debatt om brexit."