UD uppmanar svenskar att lämna Ukraina

Utrikesdepartementet uppmanar alla svenska medborgare att lämna Ukraina.
– Jag ser med stor oro på den senaste tidens utveckling, säger utrikesminister Ann Linde i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Beskedet kommer efter att den amerikanska regeringen varnat för att en rysk invasion är förestående.

UD skärper avrådan från resor till Ukraina samt uppmanar svenskar som befinner sig i Ukraina att lämna landet. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Jag ser med stor oro på den senaste tidens utveckling. Med anledning av den allvarliga och oförutsägbara säkerhetssituationen avråder UD nu i likhet med nordiska och flera andra EU-länder från alla resor till Ukraina. Svenskar som befinner sig i Ukraina uppmanas att lämna landet, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde i en kommentar.

Sveriges ambassad i Kievs möjligheter att ge konsulärt stöd och möjligheterna att lämna Ukraina i ett senare skede kan komma att försvåras. UD ser löpande över och anpassar reseavrådan i nära kontakt med nordiska länder och EU.

ANNONS

UD uppmanar även svenskar på plats att iaktta stor försiktighet och följa händelseutvecklingen via lokal och internationell media, att löpande ta del av ambassadens reseinformation. De svenskar som deltar i internationella insatser uppmanas ta kontakt med sina arbetsgivare för närmare anvisningar.

UD följer nu utvecklingen nära. Senare i eftermiddag ska amerikanske presidenten Joe Biden ha ett samtal med ryske presidenten Vladimir Putin.

LÄS MER:Spänt efter USA-varning om snar rysk invasion

– Vi har nära kontakt med övriga EU- och nordiska länder. Vi har alltid beredskap att se över gällande reseråd. Sedan den 25 januari 2022 avråder UD från alla icke-nödvändiga resor till Ukraina och sedan tidigare avråder UD från alla resor till halvön Krim samt regionerna Donetsk och Luhansk, skrev UD tidigare under dagen till TT.

Flera andra länder har under fredagen uppmanat sina invånare att lämna Ukraina. Brittiska utrikesdepartementet manade britter att lämna nu, likaså Norge, Danmark, Estland och Japan uppmanar sina medborgare att evakuera.

Enligt UD befinner sig mellan 200 och 300 svenska medborgare i landet.

Fakta: Avråder från resor till Ukraina

US gick ut med avrådan till resor till Ukraina den 25 januari i år.

Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från alla resor till halvön Krim samt regionerna Donetsk och Luhansk.

Därutöver avråder Utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till övriga delar av landet. Avrådan gäller tills vidare.

ANNONS