Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ska vara på – annars får tyskarna ta fram plånboken. Arkivbild.
Ska vara på – annars får tyskarna ta fram plånboken. Arkivbild. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Tyska munskyddsvägrare får böta

Tyskar som inte bär munskydd där detta krävs får framöver räkna med böter på minst 50 euro, motsvarande drygt 500 kronor. Det framgår efter torsdagens möte mellan förbundskansler Angela Merkel och delstaternas ledare.

– I ljuset av de ökade smittsiffrorna måste vi anamma ett nytt angreppssätt, säger Merkel.

Förbudet mot stora arrangemang som konserter, festivaler och stadsfester förlängs dessutom minst till årsskiftet. Det gäller alla evenemang med så mycket människor att smittspårning inte är möjligt, enligt förbundskanslern.

Dessutom avråds tyskarna från resor till områden där risken för att smittas med coronaviruset anses hög.

En fråga som debatterats på sistone är de coronatester som erbjudits hemvändande resenärer från icke-riskområden på tyska flygplatser, järnvägsstationer och motorvägar. Merkel säger sig nu vilja dra in möjligheten till kostnadsfria test från och med den 15 september, en idé som tidigare i veckan sågades av Bayerns ministerpresident Markus Söder.

Därutöver är planen att införa striktare karantänsregler för de som återvänder till Tyskland från riskområden. Från och med 1 oktober måste de ta ett test och isolera sig i minst fem dagar – eller 14 dagar för den som inte kan presentera ett negativt provsvar. De nya buden innefattar också ökade kontroller för att fastställa att människor följer karantänsreglerna.

I samtliga tyska delstater måste munskydd bäras i kollektivtrafiken och i butiker.