Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kraschen inträffade mitt i ett bostadsområde i Karachi i Pakistan. Bild: Fareed Khan/AP/TT
Kraschen inträffade mitt i ett bostadsområde i Karachi i Pakistan. Bild: Fareed Khan/AP/TT

Två överlevde flygkrasch i Karachi

Ett trafikflygplan med runt 100 personer ombord har kraschat i ett bostadsområde i Karachi i södra Pakistan.
Hittills har uppåt 70 personer bekräftats döda.
Två personer ombord uppges mirakulöst ha överlevt flygkraschen.

På bilder som visas i pakistanska tv-sändningar syns hur planet störtat i området Model Colony, rapporterar medier i mångmiljonstaden. Rökpelare steg från nedslagsplatsen, och ambulanser och andra räddningsfordon skyndade fram och tillbaka, rapporterar nyhetssajten Dawn.

Uppgifterna om antalet ombord varierar något, men det verkar ha handlat om cirka 100 personer. Planet, ur flygbolaget Pakistan International Airlines (PIA) flotta var av typen A320, från den europeiska tillverkaren Airbus.

Hur många som skadats eller omkommit i olyckan är oklart. Två personer från planet rapporteras ha överlevt kraschen, enligt regionala myndigheter.

Uppgifterna om hur många som har bekräftats döda går isär. Sjukhusansvariga uppger för Reuters att det rör sig om 56 personer, medan regionala myndigheter säger till Dawn att 66 bekräftats döda

Det finns inga uppgifter om de bekräftade omkomna var passagerare eller besättning på flygplanet eller boende i området som det slog ned i.

"Inga passagerare"

Sjukhuset Jinnah Post Graduate Medical College har tagit emot både döda och skadade, men chefen Seemin Jamali säger enligt nyhetsbyrån AFP:

– De befann sig samtliga på marken, inga passagerare har förts hit.

Vittnen beskriver skräcken när planet närmade sig.

– Jag kom från moskén, och såg då planet vika sig åt ena sidan. Motorljuden var väldigt konstiga – så dova att husets väggar skakade, säger 14-årige Hassan till AFP.

Ett vittne berättar att planet först träffade en mobilmast innan det kraschade

Beredskap på sjukhus

Planet lyfte från Lahore och var på väg att landa på Karachis storflygplats Jinnah när kraschen skedde. Dessa båda storstäder är Pakistans dominerande metropoler.

Enligt PIA:s vd Arshad Malik hade piloten uppgivit att han hade tekniska problem, rapporterar Dawn.

Olyckan sker bara några dagar efter det att landet öppnat flygtrafiken för passagerare, efter nedstängningar på grund av coronaviruspandemin.

2016 störtade ett PIA-plan som var på väg mellan Chitral och huvudstaden Islamabad med runt 50 personer ombord. Ingen överlevde kraschen. I fjol skedde ytterligare en olycka, då ett av flygbolagets plan gled av landningsbanan vid flygplatsen i Gilgit. Det slutade dock lyckligt, ingen människa skadades.

Planet kraschade i ett bostadsområde i Karachi. Bild: Fareed Khan/AP/TT
Planet kraschade i ett bostadsområde i Karachi. Bild: Fareed Khan/AP/TT
Bild: TT
Bild: TT

Flygbolaget Pakistan International Airlines (PIA) är det nationella flygbolaget i Pakistan, med storflygplatsen Jinnah i Karachi som bas. Planet som störtade var på väg till Jinnah.

Bolaget har omkring 30 plan i sin flotta, och genomför under vanliga omständigheter omkring 100 flighter dagligen. Flygbolaget flyger främst på Asien, men har även inrikesflyg och interkontinentala flighter.

PIA har ett blandat säkerhetsfacit. En av de senaste händelserna inträffade i december 2016, då samtliga ombord omkom när ett inrikesplan störtade nära staden Havelian.

I juni 2014 besköts ett Airbus-plan på en flygning mellan Riyad och Peshawar. Planet kunde landa på Peshawars internationella flygplats, men en passagerare dödades och två besättningsmän skadades i samband med attacken, skriver The Aviation Herald.

Flygbolaget PIA sköter om en stor del av landets regerings- och presidentflygningar.