En kurdisk soldat utanför Kirkuk. Arkivbild.
En kurdisk soldat utanför Kirkuk. Arkivbild.

Tusentals civila flyr oljestaden Kirkuk

Irakiska elitstyrkor och shiitisk Iranstödd milis kontrollerar nu stora delar av oljestaden Kirkuk. Tusentals civila flyr staden av rädsla för våld.

ANNONS
|

Guvernörskansliet inne i centrala Kirkuk har intagits av Bagdadtrogna styrkor, enligt källor på plats. Detta efter att regeringsarmén med stöd av den Iranstödda shiamilisen PMU i en stor offensiv tagit tillbaka flera strategiska platser i provinsen från kurdiska styrkor utan att ha nått något större motstånd, rapporterar al-Jazira.

Främst har det gällt kurdiska styrkor lojala till partiet PUK, med kopplingar till den irakiske presidenten Fuad Masum. PUK har till skillnad från det i irakiska Kurdistan styrande partiet KDP stöttat en FN-plan att förhandla med Bagdad i utbyte mot att skrota folkomröstningen om självständighet, skriver nyhetsbyrån AFP.

"Gått bakom ryggen"

- Iran och shiamilisen al-Hashd al-Sha'abi (PMU) är våra ovänner. Men vissa kurder har gått bakom ryggen på oss. De har kommit överens med Irak om att lämna staden utan strid, säger kurdiska Sherko Shwan, som är född i Kirkuk och reste till regionen i samband med folkomröstningen om självständighet, i telefon till TT.

ANNONS

- Vi är mest besvikna på kurderna, tillägger han.

Irakiska styrkor och Iranstödd milis inledde sin offensiv i provinsen Kirkuk tidigt på måndagen och har lyckats ta kontroll över delar av landsbygden som omger oljestaden Kirkuk.

En konvoj av fordon tillhörande de USA-tränade irakiska antiterrorstyrkorna satte kurs mot centrala Kirkuk från stadens flygplats, som de tagit kontroll över tidigare under dagen. Väl inne i staden ska de inte ha mött något motstånd från kurdiska styrkor, rapporterar Reuters.

Där har de sedan halat den kurdiska flaggan för att endast den irakiska ska vaja vid det lokala styrets högkvarter. Detta efter order från Iraks premiärminister Haider al-Abadi, som vill att detta upprepas vid varje omstridd plats som både den irakiska regeringen och Kurdistans regionala regering gör anspråk på.

Oro bland invånarna

Den irakiska armén säger sig bland annat ha tagit kontroll över den viktiga militärbasen K1, det statliga oljebolaget North Oils fastigheter liksom ett raffinaderi nordväst om Kirkuk.

Minst tio kurdiska soldater har dödats och 27 skadats i strider med regeringstrogna milissoldater, uppger Sherzad Hassan, biträdande sjukvårdschef i Chamchamalområdet, enligt AFP.

ANNONS

Bakgrunden till att konflikten om de omstridda områdena drivits till sin spets är folkomröstningen om självständighet i irakiska Kurdistan i september. Omröstningen har även fördjupat spänningen mellan kurder och turkmener i Kirkuk. Svensk-irakiska föreningens ordförande Hayat Jajo Lööv, som har släktingar från staden, är orolig över utvecklingen – men välkomnar Bagdads insats.

- Jag är rädd för att situationen ska trappas upp, det kan bli väldigt blodigt. Men jag vill att det ska bli balans i maktförhållandena. Och jag tror inte att det går på annat sätt än militärt, säger Hayat Jajo Lööv som hoppas att kurderna ska släppa kontrollen över Kirkuk.

Hoppas på dialog

I Kirkuk är osäkerheten stor, berättar den turkmenske journalisten Samad Agha som beskriver hur offensiven har tagits emot med blandade känslor.

- Folk är självklart oroliga över vad som kommer att hända. Vissa är glada över att militären kommer, andra inte. Jag vill inte att det ska bli strider inom det irakiska folket, säger han till TT över telefon.

ANNONS

Enligt Sherko Shwan ryktas det om att kurderna kan välja att gå till motangrepp på natten.

- Peshmerga känner till alla gator och små vägar. De kan göra det på kvällen. Men inte på dagen, när det är fullt med små barn och kvinnor. Och många har kommit hit från Arbil och al-Sulaymaniyya, och de vill hjälpa till.

TT
Fakta: Omstritt område

Kurderna styr sedan 1992 i tre irakiska provinser: Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya, ett område med cirka fem miljoner invånare. Efter hårda strider med terrorgruppen IS tog kurdiska styrkor 2014 kontroll över ytterligare landområden, däribland den oljerika provinsen (och staden) Kirkuk.

Trots omfattande protester genomförde det kurdiska självstyret i september en folkomröstning om självständighet. Valet genomfördes även i omstridda områden som Kirkuk, vilket ytterligare retat upp centralregeringen i Bagdad, som förklarat folkomröstningen som olaglig.

Både centralregeringen i Bagdad och regionstyret i irakiska Kurdistan gör anspråk på den oljerika provinsen Kirkuk och inför måndagens offensiv har stora militärstyrkor mobiliserats på båda sidor gränsen.

ANNONS