EU:s chefsförhandlare Michel Barnier,
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier,

Tummar hålls för brexit-avtal

Tummarna hålls frenetiskt i både Bryssel och en lång rad huvudstäder i EU för att ett genombrott till sist är på gång i förhandlingarna om brexit. Men ännu är inget klart, varnar chefsförhandlare Michel Barnier.

ANNONS
|

I brittisk press spreds uppgifter redan i tisdags kväll om en principuppgörelse mellan London och EU om den brittiska "slutnotan" efter 46 års medlemskap. Någonstans kring motsvarande 500 miljarder svenska kronor skulle britterna vara redo att betala, berättade tidningen Daily Telegraph.

Fast från förhandlarna själva kommer inga bekräftelser – åtminstone inte än.

- Jag ser alla de här artiklarna, ryktena, informationen... Jag vill bara säga att vi är ännu inte vid det läge där jag kan säga att tillräckliga verkliga framsteg har gjorts, säger EU:s förhandlingsbas Michel Barnier på besök i Berlin på onsdagen.

ANNONS

"Väldigt nära"

Samtidigt finns där ändå betydligt mer optimism än bara för någon vecka sedan.

- Jag hoppas att vi väldigt fort, nästa vecka, kommer att se att vi har hittat en överenskommelse, säger Barnier enligt AFP.

Och från Bryssel låter det lika hoppfullt från Irlands EU-kommissionär Phil Hogan.

- Jag skulle välkomna väldigt mycket det faktum att Storbritannien har fört fram förslag som är väldigt nära att nå de 27 (övriga) EU-ländernas krav, säger Hogan på en presskonferens om jordbrukspolitik.

Möte på måndag

Den stora dagen D för förhandlingarna väntas nu inträffa på måndag då premiärminister Theresa May kommer till Bryssel för att träffa Barnier och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och möjligen äta både lunch och middag i arbetets tecken.

Samtidigt krävs då också framsteg inte bara om den ekonomiska uppgörelsen utan också om framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa samt frågan om hur gränssituationen mellan Irland och Nordirland ska fungera.

ANNONS

Irlandsgränsen har på sistone blivit ett allt svårare tvisteämne.

- Vi är inte framme ännu. Men saker förändras varje dag och utvecklas snabbt, säger Irlands premiärminister Leo Varadkar till parlamentet i Dublin, enligt Reuters.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Britternas EU-nota

Om och i så fall hur mycket Storbritannien ska betala i samband med EU-utträdet i mars 2019 har varit en segsliten fråga i förhandlingarna. Ungefär så här ser notan ut:

  • återstående budgetåtaganden, som britterna redan varit med om att lova ut, men ännu inte betalat för: cirka 30–40 miljarder euro
  • budgeten för 2019 och 2020 – som ingår i redan fastställd långtidsbudget: 20–25 miljarder euro
  • framtida pensionsutbetalningar: 8–10 miljarder euro
  • övrigt, i form av allt mellan del i löften om framtida stöd och utbetalningar och flyttkostnader för London-baserade EU-myndigheter till britternas del av EU:s tillgångar och investeringsfonder: 0–50 miljarder euro
  • Källa: AFP

    ANNONS