En målning i Tyskland som föreställer USA:s president Donald Trump med elefantsnabel. Han funderar på om det ska bli tillåtet att importera elefanttroféer till USA.
En målning i Tyskland som föreställer USA:s president Donald Trump med elefantsnabel. Han funderar på om det ska bli tillåtet att importera elefanttroféer till USA.

Trump-jakt i fokus under velande om trofébeslut

President Donald Trumps velande kring huruvida det ska bli enklare att importera elefanttroféer till USA väcker starka känslor. I skottlinjen för protesterna står presidentens söner – som tidigare brett leende poserat med döda djur.

ANNONS
|

Den republikanske presidenten säger sig själv inte vara särskilt intresserad av att jaga. Men hans söner älskar det och i en intervju med nyhetssajten TMZ för fem år sedan sade den dåvarande affärsmannen Donald Trump att hans pojkar blivit riktigt bra på det.

Trumps regering meddelade i torsdags att det nationella förbud som företrädaren Barack Obama införde mot att importera delar från döda elefanter från Zimbabwe och Zambia ska upphävas. Men under natten till lördagen svensk tid ändrade sig presidenten. På Twitter skrev han att han tar sig en funderare på beslutet och återkommer inom kort, då han vill se över fakta och studier om artens överlevnad.

ANNONS

Därmed gäller fortfarande det nationella förbudet.

Påverkade barnen?

Bara några timmar tidigare hade Trumps pressekreterare Sarah Sanders försvarat nyheten att fiske- och viltvårdsmyndigheten FWS skulle börja utfärda nya tillstånd för dem som vill ta in elefantdelar till USA.

Trumpstyret var då under stark kritik från djurrättsgrupper och aktivister, med bland andra skådespelerskan Brigitte Bardot i spetsen. Tjuvjakten på elfenben har minskat något, men Afrikas utrotningshotade elefanter blir ändå allt färre, vilket enligt FN-organet Cites delvis beror på att det olagliga dödandet fortsätter.

I sociala medier framfördes under fredagen misstankar om att barnens fritidsintresse hade påverkat presidenten. Redan under fjolårets valrörelse dök det upp bilder från en resa som presidentens söner Eric och Donald Trump jr gjorde till Zimbabwe 2011. På dem poserar de leende bröderna med djur som de dödat, däribland en elefant och en leopard.

"Vad var det som gick så fel med Trumps söner så att de kunde döda den här vackra varelsen", frågade sig skådespelerskan Mia Farrow på Twitter.

Presidentsönerna har försvarat sitt jagande. I en intervju med Forbes har Donald Trump jr sagt att jägare inte är "blodtörstiga idioter" utan att jakt är en missförstådd helhetsupplevelse.

Tänkt att främja art

FWS motiverade sitt ursprungliga beslut med att jakten på vilda elefanter skulle "främja artens överlevnad" genom att pengar kommer in från förmögna jägare som betalar för att få skjuta djuren. Pengarna skulle sedan gå till program för att bevara stammarna.

ANNONS

Wayne Pacelle, chef för djurrättsorganisationen Humane Society of the United States, avfärdade argumentet.

- Vilken typ av budskap skickar det till världen att fattiga afrikaner som kämpar för att överleva inte får döda elefanter för att använda eller sälja deras delar, men att det är fritt fram för rika amerikaner att döda djuren för att behålla deras betar som troféer? säger han till nyhetsbyrån Reuters.

TT

Fakta: Afrikas elefanter

Ursprungligen fanns flera miljoner elefanter i Afrika men jakten efter elfenben ledde under 1700- och 1800-talen till en kraftig minskning.

Efter år 1900, sedan kolonialmakterna strypt jakten, repade sig stammen och nådde en ny topp i början av 1970-talet. Därefter tilltog jakten åter och under 1980-talet halverades stammen från 1,3 miljoner till 600000 djur.

Ett förbud mot elfenbenshandel infördes 1989 vilket ledde till att stammen stabiliserades, men sedan 2008, då Kina fick tillstånd till viss handel med elfenben, har tjuvjakten återigen nått höga nivåer.

Under 2015 fortsatte Afrikas elefanter att minska i antal, till omkring 550000.

Källa: Cites, IUCN

ANNONS