USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Trump: Jag hade gärna träffat Thunberg


– Jag hade gärna sett henne tala, säger USA:s president Donald Trump om den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som deltagit på Världsekonomiskt forum i Davos samtidigt som han. Trump säger vidare att han inte anser att klimatförändringarna är en bluff.

ANNONS

Vid en spontan pressträff före hemresan från Världsekonomiskt forums årsmöte i schweiziska Davos konstaterar Trump att Greta Thunberg är 17 år, att hon "slog honom" med Time Magazine (Thunberg utsågs i december till årets person av Time Magazine) och att han gärna hade träffat henne.

Tidigare har Trump beskrivit den svenska klimataktivisten som en person som "måste ta tag i sina aggressionsproblem" men nu avstår han från att kritisera svenskan direkt. I stället upprepar han den åsikt han förde fram dagen innan: att "vissa människor" har tagit klimataktivismen till en orealistisk nivå.

– Vi (USA) har den renaste luften, det renaste vattnet. Vi är rena och vackra och allt är bra. Andra kontinenter är inte lika rena, ångorna stiger. . . Greta borde fokusera på andra länder, säger han.

ANNONS

Både Thunberg och Trump har varit affischnamn under det pågående Davosmötet som samlar världens ekonomiska och politiska elit. Svenskan talade vid två tillfällen under tisdagen, då sa hon bland annat att "inget har gjorts för att bekämpa klimatförändringarna". Thunberg uppmanade också världens ledare att agera "som om ni älskade era barn".

Tina Magnergård Bjers/TT

Klimataktivisten Greta Thunberg i Davos i Schweiz.
Klimataktivisten Greta Thunberg i Davos i Schweiz. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Aktivisten Greta Thunberg, som nyligen fyllt 17 år, blev känd när hon i augusti 2018 satte sig utanför riksdagen i Stockholm med ett plakat med budskapet "Skolstrejk för klimatet".

Hon strejkade varje skoldag fram till riksdagsvalet den 9 september. Sedan dess har hon strejkat varje fredag och sagt att hon tänker fortsätta till dess att svensk politik är i linje med det globala klimatavtal som slöts i Paris 2015.

Initiativet har fått stor uppmärksamhet och runt om i världen har tiotusentals ungdomar strejkat för klimatet. Uppmärksamheten har bland annat fört henne till EU-parlamentet och till påven i Rom. Hon har även prytt omslaget till Time Magazine som en av världens hundra mest inflytelserika personer och blivit nominerad till Nobels fredspris.

Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan. I höstas talade hon vid FN:s klimattoppmöte i New York. Av klimatskäl vägrade hon att flyga och genomförde därför en två veckor lång, uppmärksammad seglats till USA. Därefter reste hon runt i USA och Kanada och deltog i lokala klimatprotester.

Greta Thunberg tog sig sedan tillbaka till Europa på katamaranen "La Vagabonde" och talade på klimatkonferensen COP25 i Madrid i Spanien.

I december utnämndes hon till årets person av Time Magazine för att ha "larmat om mänsklighetens rovdjursliknande förhållande till det enda hem vi har".

ANNONS