Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT

Tidning: Trump undvek skatt i åratal

USA:s president Donald Trump har undvikit att betala skatt i åratal, enligt ett nytt avslöjande. Under tio av de femton år som föregick valet av Trump till president betalade han inte en krona i federal inkomstskatt, skriver tidningen The New York Times.

750 dollar, eller knappt 7 000 kronor. Så mycket betalade mångmiljonären Donald Trump i federal inkomstskatt per år 2016, då han valdes till president, och 2017, då han tillträdde.

Det skriver The New York Times med uppgifter från Trumps deklarationer. Tidningen har inte några uppgifter om presidentens deklarationer för åren 2018 och 2019.

Tjugo års deklarationer

Tidningen, som har granskat över 20 års deklarationer, rapporterar också att presidenten inte har betalat någon federal inkomstskatt alls under tio av de femton år som föregick valet av Trump till president 2016. Trump har motiverat detta med att han förlorade mer pengar än vad han tjänade under de åren. I ett uttalande säger Trumps advokat Alan Garten att presidenten har betalat flera miljoner dollar i skatt de senaste tio åren.

Trump understryker detta argument med ett Twittermeddelande:

"Jag betalade många miljoner dollar i skatter, men hade – likt alla andra – rätt till nedskrivningar och avdrag".

Via den sociala plattformen meddelar Trump också att han har mycket lite skulder om man tar hänsyn till värdet på tillgångarna.

The New York Times rapporterar också om en långdragen granskning av Trump som USA:s skattemyndighet genomför. Det handlar om en skatteåterbetalning på 72,9 miljoner dollar för flera år sedan som Trump krävde med hänvisning till ekonomiska förluster. Om Trump fälls i den granskningen kan han bli skyldig att betala över 100 miljoner dollar, skriver tidningen.

"Räck upp handen"

Ledande demokrater var inte sena med att kritisera presidenten med anledning av tidningsuppgifterna. Representanthusets talman Nancy Pelosi säger att det visar på "Trumps förakt för arbetande familjer i USA" och partikollegan Chuck Schumer, minoritetsledare i senaten, uppmanar i ett Twitterinlägg alla som betalat mer i federal inkomstskatt än Trump att räcka upp handen.

Twitterkontot för demokraten Joe Bidens presidentkampanj har ett inlägg publicerats som anger hur mycket olika yrkesgrupper i snitt betalar i federal inkomstskatt per år – lärare 7 239 dollar, brandmän 5 283 dollar och sjuksköterskor 10 216 dollar. På tisdag ska de två presidentkandidaterna mötas i en första presidentvalsdebatt, och just Trumps deklarationer spås bli ett hett ämne då.

Tradition att offentliggöra

I USA har det varit tradition, dock inte lag, att presidenter, presidentkandidater och vicepresidentkandidater offentliggör sina självdeklarationer. Donald Trump är den förste amerikanske president sedan Richard Nixon på 1970-talet som vägrat offentliggöra sina deklarationer, vilket har eldat på spekulationer om eventuella ekonomiska oegentligheter.

Trump kallar avslöjandet för "fake news".

– Först och främst, jag har betalat massor, och jag har även betalat massor av inkomstskatt till delstaten… Ni ska få se, säger Trump under en presskonferens.

Rättad: I en tidigare version förekom en missvisande tidsangivelse samt en felaktig formulering om skatten.

Om det vore val i dag skulle republikanen Donald Trump få 43 procent av rösterna och demokraten Joe Biden 50 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.

USA:s komplicerade valsystem, där väljare i varje delstat röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater.

Valet hålls den 3 november.

Källa: Real Clear Politics