Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Bild: Peter Holgersson

Tegnell tror inte på en ny stor smittvåg i Sverige

Ytterligare en halv miljon personer kan dö i covid-19 i Europa och Centralasien kommande vinter. Det varnar WHO för, ifall den nuvarande smittoutvecklingen fortsätter. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att Europa är inne i en ny våg, men tror inte att den kommer drabba Sverige hårt.

ANNONS
|

Smittspridningen av covid-19 har den senaste tiden ökat på flera håll i Europa. På torsdagen varnar Världshälsoorganisationen, WHO, för att det kan få konsekvenser.

– Den nuvarande spridningstakten i de 53 länderna i Europaregionen är allvarligt oroande, säger WHO:s Europachef Hans Kluge på en presskonferens.

LÄS MER:Fortsatt smittspridning att vänta i höst och vinter

Få vaccinerade innebär risk

Enligt Hans Kluge beror smittoökningen i Europa dels på en otillräcklig vaccinationstäckning, dels på lättade restriktioner. Han menar att det kan leda till en tuff vinter i WHO:s Europaregion, som utöver Europa omfattar ett antal länder i Centralasien.

– Om den här utvecklingen fortsätter kan vi, enligt ett troligt scenario, få se ytterligare en halv miljon covid-19-dödsfall i Europa och Centralasien fram till den 1 februari nästa år.

ANNONS

Samtidigt pekar WHO-chefen särskilt på att den största risken finns i länder med låg vaccinationstäckning.

– De flesta som läggs in på sjukhus och dör av covid-19 i dag är inte fullvaccinerade. Vaccinerna gör det som de var avsedda att göra, förhindrar allvarlig sjukdom och död.

LÄS MER:Bokningen av tredje vaccindosen öppnade direkt i Västra Götaland

Lägre smittspridning i Sverige

Hans Kluge menar på presskonferensen att åtgärder mot covid-19 bör vara anpassade till det lokala smittoläget, men säger att han är oroad över att länder – likt Sverige – den senaste tiden har tagit bort restriktioner.

– Jag uppmanar alla hälsomyndigheter att noggrant överväga ifall man ska lätta eller ta bort åtgärder just nu.

Tegnell: ”Vi har ju inte öppnat”

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att Europa ”helt uppenbart” är ”i ytterligare en våg” men menar att Sverige har flera åtgärder mot covid-19 kvar.

– Nu pratar WHO-chefen om många olika länder, och vi har ju inte öppnat utan har försiktigt sänkt våra rekommendationer och åtgärder – från en lägre nivå än många andra länder till en fortsatt nivå som nu ligger över vad en del andra länder gick mot. Vi har inte tagit bort alla åtgärder.

LÄS MER:Färre behöver testa sig – när coronasmittan ökar

Han pekar då på rekommendationen att vara hemma vid symptom, på särskilda rekommendationer för ovaccinerade och att testning och smittspårning fortfarande pågår.

ANNONS

– Det är inte så att vi har lagt oss i något normalläge, inte alls.

Tegnell tror dödstal kan hållas låga

Vissa länder i Europa närmar sig rekordnivåer, sett till antalet nya covid-19-fall. Men smittspridningen i Sverige är ännu på förhållandevis låga nivåer, även om fallen i bland annat Västra Götaland har ökat två veckor i rad.

LÄS MER:Smittan grasserar i Strömstad: ”En oroväckande utveckling”

Hur stora dödstal tror du att Sverige kan få i vinter?

– Med hjälp av vaccinationerna och den tredje dosen vi nu ger till de mest utsatta, utifrån erfarenheterna vi har, så har vi relativt låga tal med antalet som avlider i covid-19 just nu. Det finns nog anledning att tro att vi kan ligga kvar på de nivåerna, säger Anders Tegnell.

Hur hårt slår det mot Sverige när WHO pratar om en halv miljon dödsfall?

– Betydligt lindrigare. Här finns en extremt stark korrelation till hur många man lyckas vaccinera. Framför allt hur många man har lyckats vaccinera i de äldre åldersgrupperna.

Osäkert om Sverige är i fjärde vågen

Samtidigt som statsepidemiologen alltså beskriver det som uppenbart att Europa är inne ytterligare en våg, tycker han det är för tidigt att säga om Sverige är på väg in i en fjärde våg eller ens kommer dit.

Finns det något som talar för att Sverige ska klara sig från det?

ANNONS

– Inte helt och hållet, det tror jag inte. Däremot tror jag inte att vi ska behöva komma upp på så jättehöga nivåer den här gången.

ANNONS