Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Svenska semesterfavoriten öppnar upp för turister

Från och med i dag, måndag, kan vem som helst, förutsatt att hen är vaccinerad, åka på semester till Spanien.
Landets hälsominister Carolina Darias lovar att Spanien är ett ”säkert resmål”.

Spanien är ett av de populäraste turistmålen för svenskar. Landets hälsominister Carolina Darias säger att Spanien nu är på gång att "återta sin position som en global ledare inom turism".

– Spanien är ett säkert resmål, intygar ministern.

Men fortfarande är landet kvar på exempelvis Storbritanniens lista över riskländer, vilket betyder att resenärer bland annat måste isolera sig i två veckor vid hemkomst. Ett nedslående besked enligt Darias.

Britterna utgör normalt den största turistgruppen i Spanien – under 2019 var över en femtedel av Spaniens 83,5 miljoner besökare från Storbritannien.

Men trots att britterna kanske uteblir, eller i alla fall blir färre än normalt, hoppas turismsektorn på mängder av sommarbesökare.

Enligt Jose Luis Prieto, ordförande för Spaniens resebyråförbund (Unav), har researrangörer i Storbritannien, Frankrike och Tyskland – Spaniens tre huvudmarknader – under de senaste veckorna fått ett stort antal förfrågningar. Och över hela landet öppnar nu hotell och restauranger efter att ha hållit stängt i månader.

Spanien har drabbats hårt av pandemin

Spanien, starkt beroende av sin turistindustri, är en av de västerländska ekonomier som drabbats hårdast av pandemin. Den spanska regeringen har satt upp som mål att locka 45 miljoner resenärer under året. Men i slutet av april hade landet endast haft 1,8 miljoner besökare, enligt officiell statistik.

För icke-vaccinerade européer – som hittills kunnat komma in i Spanien med ett negativt så kallat PCR-test som max är 72 timmar gammalt – räcker det nu med ett (billigare) antigentest.

Hittills har cirka 3,7 miljoner människor smittats och 80 000 personer rapporterats döda i landet till följd av coronaviruset, enligt Johns Hopkinsuniversitetet. 22 procent av befolkningen är fullvaccinerade.