Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Svensk man ihjälskjuten av polis i Norge

En svensk 34-årig man sköts till döds i Sarpsborg av norsk polis under lördagen, skriver norska polisen i ett pressmeddelande.

En svensk 34-årig man har under lördagsmorgonen skjutits ihjäl av polis i norska Sarpsborg.

Mannen, som bodde på ett vandrarhem, ska enligt polisen varit beväpnad med en eller flera knivar och uppsökt en annan man. Den uppsökta mannen ska ha blivit rädd och flytt från lägenheten med svensken efter sig.

När polisen kom till platsen uppstod en, enligt polisen, akut och kritisk situation vilket ledde till att polisen såg sig tvingade till att avlossa skott. Poliserna ska därefter ha påbörjat livräddande insatser men 34-åringen dog kort efter ingripandet.

Knivbeväpnade svensken ska ha jagat en annan man

Polisen har under lördagen och söndagen hört flera vittnen och säkrat spår.

Relationen mellan de två männen är oklar.

– Vi har skapat oss en bild av händelseförloppet och har i huvudsak avslutat den aktiva delen av utredningen av händelsen som ledde till polisen utryckning, säger kammaråklagare Anders Svarholt i polisens pressmeddelande.

Mannen som ska ha attackerats av svensken säger till VG att han blev uppsökt av den nu avlidne under lördagsmorgonen och att besöket ska ha avslutats i en dramatisk flykt.

– Vad är det som händer, frågade jag honom. Har du pistol, sa han till mig. Jag svarade att jag inte har en pistol. Han kommer och angriper mig, säger mannen till tidningen.

Han ska då ha försökt skydda sig med en stol och sprang sedan ut från lägenheten mot en bensinstation i närheten.

– Han sprang efter mig med kniv, säger han.

Oklart hur många skott som avfyrats

Poliserna har plockats ur operativ tjänst och deras agerande utreds av polisens internutredare, som är klara med de inledande förhören.

Liv Øyen, som leder internutredningen, vill för VG inte berätta hur många poliser som var involverade i händelsen, hur många skott som avfyrats eller vilket slags vapen som använts.