Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Polis och passkontrollanter genomför id-kontroll Öresundsbrons betalstation på Lernacken. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Svensk gränspolis välkomnar utökat samarbete

När gränskontroller nu införs i Danmark dömer vissa kritiker ut åtgärden som symbolpolitik. Men en som inte håller med är Tommy Brännström, chef för gränspolisen i region Syd.

– Min bedömning är att den här metoden i varje fall är tillräckligt effektiv för att den ska finnas, säger han till TT.

I Sverige infördes den tillfälliga gränskontrollen mot Danmark 2015 med anledning av flyktingkrisen. För att få tillstånd av EU att fortsätta med kontrollerna ändrades motiveringen 2017 till att det finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige.

I Danmark hänvisar justitieministern till den gränsöverskridande kriminaliteten när nu gränskontroller från den 12 november också ska införas på den danska sidan av gränsen.

"Ineffektiv symbolpolitik"

"Danmark kopierar nu den ineffektiva symbolpolitik som den svenska regeringen har infört", skriver den svenska riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) i en kommentar.

– Det är en ren symbolpolitik, säger också Kristian Hegaard, rättspolitisk talesperson i socialliberala Radikale Venstre i Danmark till nyhetsbyrån Ritzau.

Explosionen vid den danska skattemyndigheten i augusti som den danska regeringen hänvisar till, eftersom två svenskar är misstänkta gärningsmän, hade till exempel inte kunnat förhindras av gränskontroll, framhåller han.

Gränspolischef Tommy Brännström anser att de svenska erfarenheterna är positiva.

– Vi avvisar ett stort antal människor varje vecka som inte har rätt att komma in i Sverige, säger han.

Smuggling och rattfylleri

Ett stort antal brott avslöjas på det här viset, allt från narkotika- och människosmuggling till rattonykterhet, påpekar han.

– Det är en ständig ström av brottslighet som vi hanterar. Men att säga att "i dag har vi hindrat fem terrorister", det är omöjligt.

Än så länge har den danska regeringen inte i detalj förklarat hur de danska kontrollerna ska gå till och därför anser Brännström att det ännu inte går att bedöma vad de kommer att innebära för Sverige.

Men att den danska regeringen så tydligt deklarerar att samarbetet med svensk polis ska utvecklas tycker han är bra.

Redan i dag utbyter svensk och dansk polis regelbundet information och erfarenheter och medverkar i viss mån i varandras insatser. Men det finns potential för att bygga ut samarbetet ytterligare, anser Tommy Brännström.

– Då finns det verkligen en win-win-situation.

Cecilia Klintö/TT