Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stora skillnader i EU:s vaccinationstäckning. Bild: Loren Holmes
Stora skillnader i EU:s vaccinationstäckning. Bild: Loren Holmes

Stora skillnader i EU:s vaccinationstäckning

Efter mer än ett år av pandemi börjar flera länder lätta på sina restriktioner i takt med att vaccinationstäckningen höjs. Skillnaderna i EU är dock stora. Bland vissa länder är över 80 procent av den vuxna befolkningen fullvaccinerade mot covid-19 medan andra länder knappt når över 20 procent.

Under fredagen meddelade UD att man nu helt tar bort den historiska avrådan om icke nödvändiga resor till alla länder. Rekommendationen infördes i mars förra året då smittoläget i länder ändrades snabbt. Utrikesminister Ann Linde skrev i ett pressmeddelande under fredagen att vi då levde i en ”oförutsägbar tid”.

Flera länder i EU stängde sina gränser för inresor och gick emot den fria rörligheten som är en av EU:s grundstenar.

Sedan dess har mycket hänt. Många länder har börjat plocka bort en majoritet av de restriktioner som förbjudit folksamlingar, restaurangbesök och begränsat resandet både internationellt och inom det egna landet. Danmark slopade bland annat alla sina coronarestriktioner tidigare i september. Man menade att covid-19 inte längre ansågs vara ett hot mot det danska samhället, i och med den höga vaccinationstäckningen i landet och den låga smittspridningen.

Både enskilda europeiska länder och EU själva har sedan tidigt i pandemin arbetat för att säkra vaccin till sina medborgare och man skapade ett digitalt vaccinpass för att underlättade resandet inom Europa. Enskilda länder och EU som stort har också arbetat aktivt för att få så många som möjligt att vaccinera sig mot covid-19. Trots att vaccinationstäckningen bland den vuxna befolkningen i EU nu är närmre 70 procent så är det fortfarande stora skillnader mellan olika länder.

Bulgarien bland de länder som sticker ut

Bulgarien är ett av de EU länder med högst antal dödsfall i covid-19 per capita. Bara Ungern har ett högre dödsantal per capita. Trots detta är också Bulgarien det land med absolut lägst vaccinationstäckning i EU. Endast 22,3 procent av den vuxna befolkningen i landet är fullvaccinerade mot covid-19.

Demonstranter håller upp plakat med texten ”frihet för företag” och ”covid-19 finns inte” under en demonstration i Veliko Tarnovo, Bulgarien i september. Bild: Andreea Alexandru
Demonstranter håller upp plakat med texten ”frihet för företag” och ”covid-19 finns inte” under en demonstration i Veliko Tarnovo, Bulgarien i september. Bild: Andreea Alexandru

En sjuksköterska på ett vaccinationscenter i Bulgarien säger till nyhetsbyrån AP att de håller öppet varje dag, men det är väldigt få som kommer dit och vill vaccinera sig.

Som ett svar på den låga vaccinationstäckningen i landet införde regeringen tidigare i september hårdare restriktioner. Restauranger får bland annat inte vara öppna efter klockan 22 och man får sitta max sex personer vid varje bord.

– Den låga vaccinationstäckningen tvingar oss att vidta dessa åtgärder.

Mariya Sharkova, som är expert på folkhälsorätt i Bulgarien, säger till AP att hon tror att landets låga vaccinationstäckning beror på medborgarnas låga förtroende för statliga myndigheter i kombination med falska nyheter som spridits om vaccinen i landet, samt den svaga nationella vaccinationskampanjen.

– I Bulgarien har vi inte så bra allmän hälsokunskap. Många människor väljer att tro på konspirationsteorier och falska nyheter, säger hon till AP.

Hon kritiserar också landets vaccinationskampanj och menar att man inte byggt upp någon strategi för att motverka vaccinationsmotstånd.

– Vi hade ingen ordentlig informationskampanj för vaccinen. Vår hälsomyndighet förlitar sig på att publicera information på sin egen hemsida bara men jag tror inte att någon faktiskt går in där och läser, säger hon till AP.