Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nordbor gillar samarbete mellan de nordiska länderna, visar en undersökning. Arkivbild.

Starkt stöd för nordiskt samarbete

Nordborna gillar nordiskt samarbete, visar en undersökning baserad på en enkät med 3 000 invånare i Norden. Över 90 procent av de tillfrågade nordborna menar att det är viktigt eller mycket viktigt, särskilt inom försvar och säkerhet.

Den viktigaste frågan att samarbeta om på ett övergripande plan anses vara försvars- och säkerhetsfrågor, enligt undersökningen. När en liknande undersökning genomfördes 2006 ansåg nordborna att samarbete mot kriminalitet var viktigast.

- Den här undersökningen visar att det vi gör har legitimitet, säger Frank Bakke-Jensen, Norges samordnings- och försvarsminister på en presskonferens i riksdagen i Helsingfors, där enkäten presenteras.

Ger "energi och kraft"

Han tillägger att resultatet kan förvåna, då tre av länderna är med i Nato, medan Finland och Sverige är alliansfria.

- Trots det klarar vi att samarbeta väldigt bra, utrikespolitiskt och säkerhetspolitiskt. Vi klarar ju att framställa oss som en enhet, säger Bakke-Jensen.

Ordföranden i Nordiska rådets presidium, den åländska parlamentarikern Britt Lundberg, välkomnar resultatet.

- Det ger oss både energi och kraft att jobba vidare med det vi gör, säger hon om att så många ser nordiskt samarbete som viktigt eller mycket viktigt.

"Reaktion på världsläget"

Försvars- och säkerhetsfrågor har tillsammans med fredsförebyggande samarbete fått utökat utrymme på Nordiska rådets dagordning på senare tid, enligt Britt Lundberg.

- Det är en reaktion på världsläget, att det är instabilt. Då känns Norden väldigt tryggt och då vill man också ha mer samarbete, tillägger hon.

Frank Bakke-Jensen, från Nato-landet Norge, tar inte enkätresultatet som en signal om att nordborna vill ha mer överstatliga inslag när det gäller försvarssamarbetet i Norden.

- Vi är fem självständiga länder som samarbetar väldigt bra. Det är kärnan i den nordiska modellen.