Carles Puigdemont har släppts fri men får inte lämna Belgien. Arkivbild.
Carles Puigdemont har släppts fri men får inte lämna Belgien. Arkivbild.

Spansk-belgisk träta om Katalonien

Kataloniens sparkade regionalchef Carles Puigdemont har släppts i Belgien – men ska infinna sig i rätten igen om en dryg vecka. Den katalanska härvan sår nu rejält med split mellan Bryssel och Madrid.

ANNONS
|

Spaniens agerande gentemot separatisterna i Katalonien får allt skarpare kritik i Belgien.

- Det har skett saker som inte borde tolereras i något land i EU. Man fängslar inte folk för att de har utövat sina demokratiska rättigheter, säger Bart De Wever, borgmästare i Antwerpen och ledare för landets största parti, det flamländska separatistpartiet NVA, i belgisk tv.

Uttalandet trappar ytterligare upp en växande ordstrid. Belgiens inrikesminister Jan Jambon – från just NVA – har ifrågasatt EU:s tystnad när det gäller händelserna i Katalonien.

ANNONS

Esteban Gonzalez Pons, gruppledare i EU-parlamentet för det spanska regeringspartiet PP, har i sin tur kontrat med att anklaga NVA för främlingsfientlighet och samarbete med Nazityskland under andra världskrigets ockupation.

- Flamländarna är för självständighet och vill att den katalanska processen går vidare, säger Gonzalez Pons i spansk tv, enligt AFP.

Gripen och släppt

Spanien vill att Belgien utlämnar den avsatte katalanske regeringschefen Carles Puigdemont som sökt sig till Bryssel tillsammans med fyra andra katalanska ex-ministrar.

Kvintetten anklagas för uppror, uppvigling och missbruk av allmänna medel efter att bland annat ha drivit igenom folkomröstningen om självständighet i Katalonien den 1 oktober.

Puigdemont överlämnade sig till den belgiska polisen i söndags, men släpptes igen efter 15 timmar.

"Fria och utan borgen går våra tankar till kamraterna som orättfärdigt fängslats av en stat som agerar långt ifrån demokratisk praxis", skrev han efteråt på sitt Twitter-konto, syftande på de kollegor som häktats i Spanien.

Demonstration väntar

Katalanerna får dock inte lämna Belgien utan klartecken från domstol och ska återigen infinna sig i rätten den 17 november.

ANNONS

Om det då blir ett belgiskt ja till en utlämning väntas emellertid ett överklagande, vilket sannolikt håller kvar kvintetten i landet till åtminstone början av januari.

Ensamma behöver de i alla fall inte känna sig. Under tisdagen ska 200 inresta katalanska borgmästare visa sitt stöd för Puigdemont med en demonstration i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Processen i Belgien

Den första rättsliga instansen tar nu ställning till om Puigdemont och de fyra andra kan överlämnas till den spanska rättvisan, vilket kan ta 15 dagar. Beslutet kan sedan överklagas och processen förhalas till januari–februari. Går Puigdemont med på att lämnas över till Spanien kan processen gå snabbare – men det hålls inte för troligt då expresidenten sagt att han misstror det spanska rättväsendet.

Att domaren skulle avvisa arresteringsordern ses inte som ett alternativ då det sannolikt skulle leda till en diplomatisk kris mellan Spanien och Belgien.

Källa: El País, La Vanguardia

ANNONS