Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Solberg hoppas undvika landsomfattande restriktioner

Insatsen mot covid-19 ska hårdare riktas där utbrott finns. Om det inte hjälper kan nya, tuffa nationella restriktioner vara på gång i Norge.
– Det är flera städer där utvecklingen går åt fel håll, säger landets statsminister Erna Solberg.

Covid-19 fortsätter att spridas i Norge. I ett tal nyligen flaggade statsministern Erna Solberg för att fler restriktioner kan vara på gång. Men under en presskonferens på tisdagen presenterades inga nya åtgärder.

I stället fokuserade Erna Solberg på att presentera vilka åtgärder som väntar om inte utvecklingen kan vändas. Till stor del handlar det om att införa liknande restriktioner som landet hade på plats under våren förra året.

Norge har länge varit relativt förskonade när det gäller både antal smittade och dödsfall. Men efter omfattande utbrott av sjukdomen i Osloområdet i början av året genomförde Norge en stor nedstängning i den norska huvudstaden och omkringliggande kommuner. Där är smittspridningen fortsatt hög. Men för landet som helhet finns stora lokala avvikelser

– Smittbilden är olika på olika platser i landet. Därför håller vi oss till strategin med lokala åtgärder.

Flera restriktioner kan komma

Norge flaggar nu för att det som kan införas bland annat är hårdare restriktioner kopplat till publika evenemang och färre deltagare på bland annat begravningar. Det kan också bli aktuellt att på olika sätt begränsa idrott och besökande på till exempel gym och simhallar.

Erna Solberg diskuterade också den stundande påsken. Bland annat hade hon en uppmaning till norrmän i utlandet.

– Res inte hit under påsken.

Däremot lär det inte bli tal om att förbjuda norrmännen från att åka till sina hytter, eller fritidshus, under påsken. Eventuella beslut lär komma nästa vecka, enligt Erna Solberg

– Jag tror det kan bli rekommendationer om en påsk på hemmaplan men inte hytteförbud, sa Erna Solberg.

Dessutom meddelade Erna Solberg att även Norge nu ger Astra Zenecas vaccin även till dem över 65 år.