Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En tigerhaj under lite lugnare förhållanden, på Seaworld, Guldkusten, Australien. Arkivbild.

Simmade 8 000 meter för att undkomma haj

En harpunfiskare fick väldigt bråttom in till land nära den lämpligt benämnda Shark Bay på Australiens västkust häromdagen – i flera kilometer skuggades han av en stor tigerhaj.

- Det var lätt den största tigerhaj jag varit i samma vatten som, och då har jag jobbat som dykinstruktör i över tio år, säger dykaren John Craig till australiska Channel 9.

- Jag måste erkänna att i det läget trodde jag att det var kört. Fyra sjömil ut till havs, med en jättelik tigerhaj i hasorna.

Craig var övergiven i vattnet sedan hans båt svepts bort av starka strömmar i fredags. Men det var inget annat att göra än att simma på, hållande harpunen som ett försök till skydd mot hajen, som efter ett tag gav sig av utan att ha gjort någon skada.

Fiskaren hittades sedan utmattad på en isolerad strand av räddningspersonal.

- Det är helt otroligt, säger Greg Ridgley, chef för den frivilliga sjöräddningen i Shark Bay, till nyhetssajten Perth Now.

- Han simmade minst fem miles (8 000 meter) i hajtäta vatten.

Antalet konfrontationer mellan människa och haj i australiska vatten ökar, både för att fritidsaktiviteter i havet blir allt populärare och för att hajarna söker mat allt närmare land. Men dödliga händelser är ovanliga.