Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den amerikanske tidigare kongressledamoten Anthony Weiner. Arkivbild.

Sex, lögner och makt – Weiner får sitt straff

Sex, lögner, brott. Och makt på absolut högsta nivå. Historien om den amerikanske tidigare kongressledamoten Anthony Weiner kan tyckas ha allt – och nu kommer en domare sannolikt besluta att han får skaka galler ett bra tag.

"Weiner, en vuxen man, en pappa, och en före detta lagstiftare, bad av fri vilja och fullt medvetet en 15-årig flicka att visa sin kropp och att uppträda tydligt sexuellt för honom", skriver åklagarna i målet enligt Reuters.

I våras erkände den 53-årige Weiner inför domstolen – som redan funnit honom skyldig – att han skickat sexbilder och sexmeddelanden (så kallat sextande) till en 15-årig flicka. På måndagen ska han få sitt straff utmätt av en domare i New York. Åklagarna yrkar på fängelse i mellan 21 och 24 månader för demokraten Weiner, som även tidigare kommits på med liknande handlingar.

"Weiners kriminalitet var mycket allvarlig, och det utmätta straffet bör reflektera det allvaret", enligt åklagarna.

Okrönte prinsen

Hans advokater yrkar på villkorlig dom och har sagt att Weiner agerat utifrån "djupet av en okontrollerad sjukdom" som han nu får behandling för.

Men åklagarna noterar, enligt nyhetsbyrån AP, att Weiner först ljugit om sina kontakter, sedan erkänt och lovat bättring men att han ändå fortsatt.

Men det räcker inte bara med sex, lögner och brottslighet. Fallet handlar också om makt, om politisk makt, med potentiella konsekvenser ända in i Vita huset.

Weiner kallades en gång för New Yorks okrönte prins. Han blev invald i representanthuset sju gånger mellan 1999 och 2011, och aldrig med mindre än 59 procent av rösterna.

Nya mejl

Dessutom är han gift med Huma Abedin, som nu har ansökt om skilsmässa. Abedin var nära medarbetare och biträdande kampanjchef för Demokraternas dåvarande presidentkandidat Hillary Clinton. Och det är här det bränner till ordentligt.

I slutet av oktober i fjol, elva dagar före presidentvalet, slog bomben ner när dåvarande FBI-chefen James Comey meddelade att utredningen återupptas om Clintons hantering av sin e-post. Nya mejl som väckt intresse hade upptäckts i Weiners dator, som också använts av Abedin. Hon hade fram tills sommaren 2016 levt ihop med Weiner. Fynden av de nya mejlen ska ha skett i den utredning som rörde Weiners kontakt med den 15-åriga flickan.

Några dagar före valet meddelade sedan Comey att han inte fann någon anledning att åtala Clinton. Men Clinton hävdar att skadan redan var skedd – och att det var en huvudorsak till att hon förlorade presidentvalet mot Donald Trump.