Demonstranter kräver att de fängslade katalanska politikerna släpps. Arkivbild.
Demonstranter kräver att de fängslade katalanska politikerna släpps. Arkivbild.

Separatister tonar ner retoriken inför valet

De två största separatistpartierna som ledde Katalonien innan den spanska centralregeringen tog över styret i regionen tonar ner retoriken inför regionvalet den 21 december.

ANNONS
|

Det rör sig om de stora partierna i den tidigare separatistkoalitionen Junts pel Sí (Tillsammans för ja): ERC och PDECAT. Marta Rovira, generalsekreterare i vänsterpartiet ERC, säger enligt flera spanska medier att partiet förespråkar dialog med Madrid snarare än en unilateral självständighetsförklaring.

Även den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemonts parti PDECAT öppnar för samtal och förhandlingar.

- Det innebär bilaterala lösningar, vilket är vad vi alltid har förespråkat, säger partiets generalsekreterare Marta Pascual till radiokanalen Cadena Ser.

ANNONS

ERC:s ordförande, den avsatte katalanske vicepresidenten Oriol Junqueras, sitter för närvarande häktad i Madrid tillsammans med flera andra katalanska politiker. De misstänks bland annat för uppror och uppvigling med anledning av den katalanska självständighetsprocessen. Brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Carles Puigdemont befinner sig i Belgien i väntan på beslut om huruvida han ska utlämnas till Spanien eller ej.

TT
Bakgrund: Situationen i Katalonien

Efter folkomröstningen i Katalonien den 1 oktober – där en klar majoritet röstade för självständighet, även om valdeltagandet var lågt – tvekade regionpresident Carles Puigdemont inför att utropa en ny stat. Genom att dröja med en tydlig självständighetsförklaring ville han lämna dörren öppen för förhandlingar med Madrid.

Men det blev inga förhandlingar och den 27 oktober röstade Junts pel Sí och stödpartiet CUP igenom en resolutionstext i det katalanska regionparlamentet som otvetydigt slår fast att Katalonien ska bryta sig loss från Spanien.

Senare samma dag tog centralregeringen med stöd av senaten över styret av Katalonien genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval utlystes till den 21 december.

Spaniens riksåklagare vill ställa katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Vissa av anklagelserna kan bestraffas med 30 års fängelse.

ANNONS