Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bernie Sanders, här på ett kampanjmöte i Iowa den 11 januari, ligger enligt en ny opinionsmätning i täten inför delstatens nomineringsmöte. Arkivbild. Bild: Andrew Harnik/AP/TT
Bernie Sanders, här på ett kampanjmöte i Iowa den 11 januari, ligger enligt en ny opinionsmätning i täten inför delstatens nomineringsmöte. Arkivbild. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

Sanders i ledning inför Iowas nomineringsmöte

Med en dryg vecka till det viktiga nomineringsmötet i Iowa har Bernie Sanders dragit ifrån Demokraternas övriga presidentaspiranter, enligt en ny opinionsundersökning.
Men det var Elizabeth Warren som fick stödet av delstatens största tidning, The Des Moines Register.

Den amerikanska primärvalssäsongen inleds på allvar den 3 februari då Demokraternas anhängare i delstaten Iowa ska få säga sitt om vem som ska utmana Donald Trump i presidentvalet senare i år.

Med en knapp vecka kvar till nomineringsmötet visar en ny opinionsundersökning av The New York Times/Siena College att Vermontsenatorn Bernie Sanders ryckt ifrån de övriga aspiranterna.

Vänsterkandidaten Sanders får 25 procent av stödet, en ökning med 6 procentenheter sedan mätningen senast genomfördes i oktober. De närmaste rivalerna – förre vicepresidenten Joe Biden och Pete Buttigieg, tidigare borgmästare i Indianastaden South Bend – ligger stilla på 18 respektive 17 procent.

Tidning stödjer Warren

Det ökade stödet för Sanders tycks ha kommit på bekostnad av Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, som tappar från 22 till 15 procent av stödet.

Just Sanders och Warren har konkurrerat om Demokraternas progressiva väljare. Efter att länge ha framhållit sin vänskap har tonläget mellan de bägge senatorerna hårdnat under senare tid. Warren har anklagat Sanders för att i ett möte med henne ha sagt att en kvinna inte kan slå Trump, något Sanders förnekat.

Warren fick dock en framgång redan innan röstningen inletts, när Iowas största tidning, The Des Moines Register, gav sitt stöd till henne. "Hon är den bästa ledaren i dessa tider", skriver ledarredaktionen och avfärdar tankar om att Warrens vänsterorienterade politik skulle vara för radikal och påpekar att senatorn var republikan fram till 1996.

"De flesta av hennes idéer är inte radikala, de är rätt", skriver tidningen.

Seger ger vind i seglen

En seger i Iowa kan ge vind i seglen och positiv mediebevakning, och historiskt sett har få aspiranter lyckats ta hem partiets nominering utan att vinna där eller i delstaten New Hampshire, som står näst på tur den 11 februari.

Både Biden och Buttigieg har kampanjat intensivt i Iowa under den gångna veckan. Sanders och Warren har däremot tvingats ställa in flera planerade kampanjaktiviteter på grund av den pågående riksrättsprocessen i senaten.