Rök stiger från vulkanen Taal på Filippinerna, på en bild från den 19 januari.
Rök stiger från vulkanen Taal på Filippinerna, på en bild från den 19 januari. Bild: Aaron Favila/AP/TT

Sänkt varning för filippinsk vulkan

Filippinerna sänker varningsgraden för nya utbrott i vulkanen Taal. Men trots att ett kraftigt utbrott inte längre är överhängande är faran inte över.

ANNONS

Myndigheterna minskar evakueringsområdet runt vulkanen Taal till att endast omfatta städerna Agoncillo och Laurel. Tidigare har evakueringsområdet omfattat 14 kilometer i radie runt vulkanen. Men de som återvänder bör vara beredda att lämna området igen, säger guvernören Hermilando Mandanas vid en presskonferens.

– Det finns fortfarande en möjlighet att vulkanen får ett utbrott och vi bör fortsätta vara redo att evakuera inom en timme.

Över 100 000 personer evakuerades sedan askpelare den 12 januari började stiga från Taal. Askan spred sig ända till huvudstaden Manila, som ligger flera mil bort.

Inga dödsfall har rapporterats men aska och lava ledde till att hem och grödor förstördes och boskapsdjur dog. Den största internationella flygplatsen i Manila stängdes och tiotusentals resenärer drabbades.

ANNONS

Själva vulkanön är fortfarande evakuerad och tusentals människor som bott där får inte återvända än.

Taal ligger runt sex mil från huvudstaden och är en av landets mest aktiva vulkaner. Dess senaste utbrott var 1977. I ett utbrott 1965 miste runt 200 människor livet.

ANNONS