Den ryske regeringskritikern och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Den ryske regeringskritikern och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Arkivbild.

Rysk regeringskritiker släppt ur fängelse

ANNONS
|

Den ryske regeringskritikern Aleksej Navalnyj har släppts ur ett fängelse i Moskva. Det skriver hans talesperson på Twitter.

Han har suttit av ett 25 dagar långt fängelsestraff för att ha organiserat demonstrationer utan tillstånd.

Navalnyj greps den 12 juni när tusentals demonstranter hade samlats för en icke tillståndsgiven demonstration i Moskva. Samma dag hölls liknande protester i över 100 ryska städer och samhällen, en av de mest kraftfulla uppvisningarna från rysk opposition på flera år.

Nästan 2000 personer togs i förvar av polisen i samband med demonstrationerna, de flesta av dem i Moskva och S:t Petersburg.

TT-AP
Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en 40-årig rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och korruption. Han leder antikorruptionsfonden FBK, men har också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han har sagt sig vilja ställa upp i presidentvalet i mars nästa år, men i juni meddelade valkommissionen att han inte får göra det, eftersom han har dömts för brott. Navalnyj befanns skyldig till förskingring i februari i år och fick en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt.

ANNONS