Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tyska soldater på Wiens gator i samband med annekteringen av Österrike 1938. Nu kräver ättlingar till den judiska bankiren Albert von Rothschild att återfå kontrollen över en stiftelse som plundrades av nazisterna. Bild: AP/TT
Tyska soldater på Wiens gator i samband med annekteringen av Österrike 1938. Nu kräver ättlingar till den judiska bankiren Albert von Rothschild att återfå kontrollen över en stiftelse som plundrades av nazisterna. Bild: AP/TT

Rothschildsläkt i stiftelsestrid med Wien

Nazister plundrade stiftelsen som startats av den judiske bankiren Albert von Rothschild. Österrikes huvudstad Wien återinrättade den.
Nu kräver Rothschilds ättlingar att få tillbaka kontrollen, och anklagar Wien för att fortsätta plundringen, rapporterar Financial Times.

I Wien var den nya vetenskapen psykoanalys högsta mode när det förra seklet var ungt. En av entusiasterna var Nathaniel Freiherr von Rothschild, och när denne 1905 gick ur tiden lät hans yngre bror, bankiren Albert von Rothschild, inrätta en minnesstiftelse till hans ära. Med tillgångar motsvarande 110 miljoner euro i dagens penningvärde skulle stiftelsen tillhandahålla modern psykiatrisk vård för stadens fattigare invånare.

Stiftelsen förvaltades av en kommitté ledd av Rothschildfamiljen och drev bland annat två sanatorier, men upplöstes 1938 i samband med Nazitysklands annektering av Österrike. Anledningen: Familjen Rothschild var judar.

Släktingar fick inget veta

1956 återinrättades stiftelsen som ett led i Österrikes försök att gottgöra sin medverkan till nazismens brott, skriver nyhetsbyrån AFP. Dess tillgångar återställdes visserligen, men Rothschilds släktingar fick inget veta. Myndigheterna i Wien bedömde att det var för krångligt att leta upp de ättlingar som flytt under andra världskriget och huvudmannaskapet överfördes till staden.

Först i fjol blev ättlingarna varse att stiftelsen fortfarande existerar. Då efter att ha kontaktats av personer inom Wiens judiska samfund som uppmärksammat hanteringen av stiftelsens tillgångar. Staden hade låtit hugga ned träd vid det ena av stiftelsens två sanatorium, något som misstänktes vara ett led i en planerad markförsäljning till ett bostadsbolag.

Stiftelsens andra sanatorium hade de av Wien utsedda förvaltarna sålt redan 2002 – till staden Wien och enligt uppgift till kraftigt underpris.

Ättlingar stämmer staden

Den amerikanske finansmannen och Rothschildättlingen Geoffrey Hoguet har nu tillsammans med en grupp släktingar stämt Wien med kravet att kontrollen över stiftelsen återgår till familjen. De anhöriga skräder inte orden om stadens agerande.

"Wien har kort och gott skrivit om ett testamente för att göra sig själv till huvudsaklig arvtagare och har genom svek gjort vad som 1938 gjordes genom naket våld", uppger ättlingarna i ett uttalande till Financial Times.

"Största respekt"

Advokaten Hannes Jarolim som företräder Wien säger att staden kommer att bemöta anklagelserna i rätten, men tillägger att han ser stämningen som uppseendeväckande.

– Det är anmärkningsvärt vilka påståenden som görs om avtal med Rothschildstiftelsen som träffades för årtionden sedan och med den största respekt och förståelse för stiftelsens ursprungliga intentioner, säger han till tidningen.

Om Rothschildättlingarna vinner ska stiftelsen, enligt stämningen, återgå till att verka för "det österrikiska folkets" mentala välmående.