Hoppfullhet eller självbedrägeri?
Hoppfullhet eller självbedrägeri?

Regntunga skyar över Jamaica

I två veckor har den tyska förbundskanslern Angela Merkels kristdemokrater försökt mäkla fred mellan sina tilltänkta regeringspartner. Men resultatet av samtalen med liberala FDP och De gröna är hittills blygsamt – de så kallade Jamaicapartierna har inte lyckats komma överens i någon av stridsfrågorna.

ANNONS
|

Det var en hoppfull Angela Merkel som mötte pressen inför fredagens sonderingssamtal i Berlin. De senaste veckorna har förbundskanslern och CDU-ledaren hållit sig i kulisserna, medan såväl partikolleger som företrädare för bayerska CSU, liberala FDP och De gröna gett intervjuer i parti och minut. Diskussionerna är tuffa, men "vi kan knyta ihop säcken", som Merkel uttryckte det innan hon försvann in i talmanspalatset mitt emot förbundsdagen.

Om optimismen är ett sätt att ingjuta moral i förhandlingsdelegationerna eller rent självbedrägeri är oklart. Kanske båda delarna. Sanningen är att de fyra Jamaicapartierna – efter färgerna i den jamaicanska flaggan – än så länge inte lyckats enas om någon av de svåra knäckfrågorna inför ett eventuellt regeringssamarbete.

ANNONS

Migration och klimat

De gröna håller fast vid en generös migrationspolitik som går på tvären med övriga partier, inte minst CSU, som vill begränsa asylmottagningen kraftigt. "Prenzlauer Berg-mentalitet", fnös nyligen CSU-toppen Alexander Dobrindt, syftande på en välmående stadsdel i östra Berlin med hög andel småbarnsföräldrar och gott om ekologiska kaféer. Även FDP-ledaren Christian Lindner har svårt att svälja den gröna idealismen – i en intervju med tidningen Bild varnade han för att partiets flyktingpolitik kan leda till fortsatta framgångar för högerpopulistiska AFD och riskerar att skjuta hela Jamaicaplanen i sank.

En annan stötesten är klimatfrågan. De gröna vill se stängda kolkraftverk och satsningar på avgasfria bilar i syfte att nå klimatmålen, medan framför allt FDP och CSU ser skeptiskt på reglering av bilindustrin, och vänder sig mot bindande formuleringar.

Mäklar fred

Så var står det största partiet av dem alla – Angela Merkels CDU – i allt det här? Hittills har man bland annat lyckats driva igenom bibehållen budgetbalans under den kommande mandatperioden. Även kristdemokratiska profilfrågor som skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare, infrastrukturprojekt på landsbygden och satsningar på utbildning och forskning är troliga ingredienser i ett svart-gul-grönt koalitionsfördrag, enligt Süddeutsche Zeitung. Inom partiet höjs dock röster om att man riskerar att reduceras till fredsmäklare, utan tillräckligt genomslag för sin politik.

ANNONS

Torsdagen 16 november ska sonderingssamtalen vara klara. Därefter ska partierna bestämma sig för om resultatet är tillräckligt lovande för att gå in i formella koalitionsförhandlingar. Går allt enligt plan skulle sådana förhandlingar kunna komma i gång i slutet av månaden.

Kantrar Jamaicaprojektet kan ett nyval stå för dörren.

TT
Bakgrund: Svårt läge

Parlamentsvalet i Tyskland 24 september blev ett fiasko för den tyska politikens två dominanter CDU/CSU och SPD.

Förbundskansler Angela Merkels parti Kristdemokraterna och dess systerparti i Bayern blev visserligen största partigrupp, men tappade nära nio procentenheter jämfört med valet 2013 och hamnade på 33 procent, det sämsta resultatet sedan förbundsrepublikens barndom. Även Socialdemokraterna anförda av Martin Schulz gjorde ett historiskt dåligt val, med 20,5 procent – det sämsta resultatet i efterkrigstid.

Valets stora vinnare var högerpopulistiska AFD, som med 12,6 procent blev tredje största parti och därmed kom in i förbundsdagen. Även liberala FDP – som åkte ur förbundsdagen 2013 – gjorde ett starkt val med 10,7 procent, ett resultat som räckte för ett parlamentariskt återinträde.

Redan på valnatten meddelade den modfällda SPD-ledningen att man lämnar det koalitionssamarbete med CDU/CSU som styrt Tyskland sedan 2013. Därmed återstår endast en matematiskt och politiskt möjlig regeringskonstellation: en så kallad Jamaicakoalition, med CDU/CSU, FDP och De gröna. Modellen har fått sitt namn efter färgerna i jamaicanska flaggan, och har inget med landet i fråga att göra.

Sedan drygt två veckor pågår sonderingssamtal mellan de fyra partierna. Senast 16 november ska de vara klara, därefter ska respektive parti bestämma om man är redo att gå in i regelrätta koalitionsförhandlingar.

ANNONS