Kataloniens expresident Carles Puigdemont under en presskonferens i Bryssel i tisdags.
Kataloniens expresident Carles Puigdemont under en presskonferens i Bryssel i tisdags.

Puigdemont väntas kunna förhala sin utlämning

Processen att få den katalanske expresidenten Carles Puigdemont utlämnad till Spanien kan dra ut på tiden. Den spanska arresteringsordern ska nu hanteras av det belgiska rättsväsendet, vilket kan dröja omkring två månader.

ANNONS
|

Belgiens regering har inget inflytande över processen, konstaterar justitieminister Koen Geens.

- Allting hanteras genom direkt kontakt mellan rättsväsendena, säger han, enligt nyhetsbyrån AP.

Detta då det rör sig om en europeisk arresteringsorder, som kan utfärdas inom EU och som infördes för att underlätta överföranden av misstänkta brottslingar mellan unionens länder. Vid andra former av internationella utlämningar har ofta den verkställande makten avgörandet i sin hand.

Begäran hanteras

Puigdemont anklagas i Spanien för uppror, uppvigling och missbruk av allmänna medel efter att bland annat ha drivit igenom folkomröstningen om självständighet i Katalonien den 1 oktober. Arresteringsordern riktas även mot fyra andra tidigare regionala regeringsföreträdare, som liksom Puigdemont reste till Belgien efter att den spanske premiärministern Mariano Rajoy avskedat dem.

ANNONS

Begäran om att gripa dem behandlas nu av en belgisk domare, rapporterar tidningen Le Soir.

Frågan är hur länge Puigdemont och hans kompanjoner kan lyckas förhala processen. I ett första steg ska de få en kallelse av domaren om att inställa sig för att formellt informeras om anklagelserna. Kallelsen måste hörsammas inom ett dygn.

Spela en roll

Om de inte dyker upp ska en domstol fatta beslut om utlämning. Räknar man in tiden för överklaganden kan det dröja minst 60 dagar.

I så fall skulle Puigdemont möjligen kunna spela en roll i det nyval som Madrid beslutat ska hållas i Katalonien den 21 december. Personer som ännu inte är dömda kan ställa upp i valet, uppgav nyligen en talesperson för den spanska regeringen, enligt AP.

Puigdemont har sagt att han är beredd att samarbeta med det belgiska rättsväsendet, men att han inte har förtroende för det spanska, som han anser är politiserat. Flera av hans kollegor inom den avsatta regionregeringen greps häromdagen i Spanien.

TT
Fakta: Många hotas av åtal

Spaniens centralregering tog i fredags, med stöd av senaten, över styret av Katalonien. Detta sedan det regionala parlamentet röstat för att utropa självständighet.

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza vill ställa katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Vissa av anklagelserna kan bestraffas med 30 års fängelse.

RÅ har vänt sig till två centrala domstolar:

Specialdomstolen Audienca Nacional behandlar brott mot staten, misstänkta terrorbrott med mera, och har fått begäran som gäller bland andra den avsatte presidenten Carles Puigdemont och andremannen Oriol Junqueras.

Högsta domstolen (Tribunal Supremo) handlägger målet mot det katalanska parlamentets talman Carme Forcadell och en rad andra personer. HD är högsta instans i bland annat förvaltningsrättsliga mål.

Källor: El País och domstolsväsendets sajt www.poderjudicial.es

ANNONS