Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont. Arkivbild.
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont. Arkivbild.

Puigdemont redo att utropa självständighet

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont kommer formellt att utropa självständighet på torsdagen – om Madridregeringen upplöser Kataloniens självstyre.

ANNONS
|

Beskedet kommer från en katalansk regeringskälla.

- Jag ber Puigdemont att agera förnuftigt, på ett balanserat sätt, och sätta alla medborgares intressen i första rummet, sade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy tidigare under onsdagen.

Uttalandet gjordes under en parlamentsdebatt i Madrid inför det att den senaste tidsfristen i maktkampen löper ut på torsdagen. Rajoys biträdande premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría upprepade i debatten att om Puigdemont inte backar från planerna på självständighet kommer han att "provocera fram utlösandet av artikel 155 i konstitutionen".

ANNONS

Enligt artikel 155 kan spanska staten tvinga regioner att fullfölja sina åtaganden till Madrid. Tolkningen som görs nu är att användandet av artikeln skulle innebära att Kataloniens självstyre upphör.

Madrid-regeringen har gett Puigdemont till klockan 10 på torsdagen att förklara om Katalonien har förklarat självständighet eller inte, efter folkomröstningen i regionen den 1 oktober. Om inget besked ges tar den spanska regeringen över styret av regionen.

TT-Reuters
ANNONS